Arafat: Perioada de carantină se reduce la 5 zile pentru vaccinați și 10 pentru nevaccinați. Stau în carantină și contacții vaccinați

Persoanele vaccinate care sunt contacți direcți ai unor pacienți COVID vor sta în carantină 5 zile, iar cele nevaccinate – 10 zile, potrivi unei hotărâri aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Aceeași perioadă de carantină se aplică și persoanelor nevaccinate care intră în țară din zonele cu risc epidemiologic, fără să prezinte un test negativ COVID-19.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat, vineri, reducerea perioadelor de carantină. Șeful DSU a punctat că noile termene sunt valabile inclusiv pentru cei intrați deja în țară și care au primit deja decizii de carantinare. Hotărârea CNSU în acest sens va fi publicată azi în Monitorul Oficial, iar de mâine va fi în vigoare. Măsurile vizează persoanele care vin din zonele roșii și contacții direcți ai persoanelor cu SARS-CoV-2.

Avem reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentu ucele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Introducerea carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate cu duratele prevăzute anterior. Deci aceleași reguli vor fi: dacă e vacciantă sau trecută prin boală, atunci are 5 zile carantină, dacă nu e vaccinată are 10 zile carantină. Persoanele contact direct – aici definiția e în acte ale Ministerului Sănătății. Introducerea excepției de la carantină pentru personalul navigant martim român și care lucreză pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze în zona exclusiv economică a României.

Foarte important: reducerea perioadei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei Hotărâri și aplicarea termenelor din prezenta Hotărâre. Cine a intrat ieri, de exemplu, și a primit carantină 10 zile și e vaccinat sau trevut prin boală se reduce la 5 zile, dacă a primit 14 zile, că nu a avut test când a intrat în țară se reduce tot la cinci zile. Hotărârea urmează să fie publicată azi în Monitorul Oficial, deci de mâine va fi valabilă”, a anunțat Arafat.

Principalele puncte ale hotărârii CNSU:

 • a. Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile;
 • b. Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile;
 • c. Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute la lit. a și b.
 • d. Introducerea excepției de la carantină pentru personalul navigant maritim român și personalul care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze in zona exclusiva economică a României;
 • f. Reducerea duratei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri și aplicarea termenelor prevăzute la lit. a și b;
 • g. Menținerea celorlalte măsuri în vigoare la această data referitoare la carantina persoanelor și excepțiile de la această măsură;

Pentru UE, Spațiul Economic European sau Elveția, cei care vin din zona verde sau galbenă sunt scutiți de carantină dacă au schemă completă de vaccinare, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau au un test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte. Pentru cei din zona roșie, este valabil doar vaccinul sau trecerea prin boală.

De asemenea, sunt scutiți ce carantină cei care au test negativ și stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Copiii sub 12 ani nu au niciun fel de restricții, iar cei cu vârste între 12 și 16 ani trebuie să aibă test PCR negativ.

De asemenea, carantina nu se aplică mai multor categorii de angajați.

Pentru cei care vin din afara UE, sunt scutiți de carantină cei care au schemă completă de vaccinare sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și care au un test PCR făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/4464590050317300/

2 COMENTARII

 1. „Atât de uriaș și de rapid”: OMS vorbește despre un „val de maree” de omicron – avertisment de defecțiune fatală a rapelului. Marea Britanie este încă ferm în strânsoarea valului omicron – chiar dacă experții văd semne de aplatizare la Londra.
  Joi, aproape 180.000 de noi infecții au fost raportate în toată țara. Incidența de șapte zile este dată în jurul anului 1800. Guvernul a respins până acum restricții mai stricte, invocând numărul relativ scăzut de internări și decese în spitale.
  Cu toate acestea, sistemul de sănătate britanic se află sub presiune din ce în ce mai mare din cauza numărului mare de personal absent din cauza unei boli.
  Potrivit agenției de presă PA, numai 17 proprietari de spitale din Anglia declaraseră o urgență până vineri, deoarece se temeau că nu vor mai putea garanta tratamente importante.

  Germania este cea mai populată țară din Europa.

  Varianta Omikron este „atât de uriașă și rapidă” încât suprasolicita sistemul de sănătate din întreaga lume. Numere de coronavirus la zi: Covid-19 infectat și decedat în Germania, Austria, Italia, Spania și Franța.
  În timp ce cercetarea a fost literalmente febrilă pentru un vaccin împotriva agentului patogen SARS-CoV-2 și pentru medicamente împotriva bolii pulmonare insidioase, managementul crizelor a determinat viața de zi cu zi – între Washington și Roma , între Berlin și Viena , între Madrid și Paris . Între timp, în primăvara lui 2021, unele vaccinuri au fost deja aprobate în Germania.

  Câte persoane infectate cu corona sunt în Germania ? Câte decese cu coronavirus în hotspot-ul SUA ? Cât de mult crește numărul infecțiilor în Spania și Franța? Și cum rămâne cu vecinul german al Austriei ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...