Permise de conducere valabile pentru tractoarele agricole. Noutăți de ultimă oră

Obligativitatea deţinerii de către conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei va fi eliminată, sau cel puțin așa prevede o propunere legislativă a Senatului, adoptată luni. Astfel, va fi suficient doar permisul de conducere pentru alte categorii în cazul circulației pe drumurile publice.

Fermierii și-au exprimat de nenumărate ori nemulțumirea față de aceste prevederi, care sunt obligatorii de la 1 iulie 2024, și care îi pun practic în imposibilitatea de a mai lucra terenurile, mai ales că nu există o ofertă prea mare în ceea ce privește forța de muncă calificată în domeniu.  

Pentru a intra în vigoare, mai trebuie ca și Camera Deputaților să aprobe aceste modificări. Propunerea legislativă pentru modificarea art.23, alin.(1) din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, iniţiată de un grup de senatori PNL şi PSD, urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Proiectul în forma iniţiatorului prevedea că permisul de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul va fi obligatoriu începând cu 1 iulie 2024. Acum, prin amendarea proiectului de către Senat se stipulează că pentru a conduce un tractor agricol sau forestier pe drumurile publice este obligatorie deţinerea permisului de conducere din categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D. DE sau Tr sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie.

Senatorii susțin că aceste modificări sunt determinate de faptul că o mare parte a operaţiunilor agricole mecanizate se realizează de către operatori care nu deţin permise pentru categoria corespunzătoare utilajelor agricole, dar care au carnet de conducere pentru alte categorii. Activitatea agricolă este „grav afectată” de noua reglementare din Codul penal (art. 335), conform căreia conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier cu un permis de o altă categorie este considerată infracțiune.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole