Permisele de conducere își prelungesc valabilitatea

Publicat: 27 feb. 2024, 19:53, de Cristian Ghica, în ACTUALITATE , ? cititori
Permisele de conducere își prelungesc valabilitatea
Valabilitatea pentru permisele de conducere din categoriile A și B va crește de la 10 ani la 15 ani, pentru persoanele de până la 70 de ani.

Potrivit unui proiect iniţiat de Guvern, și adoptat marţi de Senat, valabilitatea pentru permisele de conducere din categoriile A și B va crește de la 10 ani la 15 ani, pentru persoanele de până la 70 de ani.

Conducătorii auto trecuți de 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani.

Mai precis, valabilitatea permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (mașini mici) ar urma să crească de la 10 ani, cât este acum, la 15 ani.

Extinderea valabilității permiselor de conducere se va aplica doar în cazul șoferilor care nu au împlinit 70 de ani.

În cazul șoferilor trecuți de 70 de ani, valabilitatea permiselor de conducere (pentru categoriile amintite mai sus) se va reduce la cinci ani.

Proiectul prevede ca șoferii trecuți de 80 de ani să-și preschimbe permisul de conducere, indiferent de categorie, la fiecare doi ani.

Permisele de conducere emise înainte de intrarea în vigoare a noilor perioade de valabilitate își vor păstra valabilitatea înscrisă pe ele.

Prelungirea valabilității permiselor de conducere la 15 ani va veni în ajutorul a circa 3 milioane de șoferi, care vor cheltui mai puțini bani și vor pierde mai rar timp cu preschimbarea permisului.

Pe de altă parte, reducerea perioadei de valabilitate a permiselor auto ale persoanelor vârstnice va însemna și o scădere a numărului de “șoferi care conduc în prezent vehicule pe drumurile publice deși au boli care influențează negativ condusul și care pot produce accidente rutiere cu consecințe grave”.

Proiectul legislativ merge acum, pentru dezbatere și votul decisiv, la Camera Deputaților.