Pesimism la BVB, pe fondul alegerilor. Bursele europene reflectă și ele scepticismul investitorilor

Publicat: 11 iun. 2024, 11:02, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Pesimism la BVB, pe fondul alegerilor. Bursele europene reflectă și ele scepticismul investitorilor

Indicii Bursei de Valori București (BVB) erau oscilanți, preponderent pe minus, marți, la 60 de minute după deschiderea pieței, cu indicele de bază BET în scădere.

Indicele BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra un minus de 0,36 la sută, continuând tendința de la începutul săptămânii, când s-a depreciat cu 1,1 la sută, în linie cu dinamica burselor europene, care au înregistrat scăderi, pe fondul alegerilor.

Tabloul tranzacțiilor bursiere de luni arată că, din cele 20 de acţiuni ale indicelui principal BET, doar trei au fost pe plus – Sphera (2,14 la sută), One United Properties (1,47 la sută), Bursa de Valori (0,3 la sută).

Preţurile a trei indici de companii din coșul BET  au stagnat – Banca Transilvania, Conpet şi Aquila, iar restul au avut scăderi. Minus 2,9 la sută, pentru Electrica, minus 2,6 la sută, pentru Petrom, minus 2 la sută BRD, minus 1,7 la sută Romgaz, minus 0,6 la sută pentru MedLife şi minus 0,24 la sută Hidroelectrica.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate, se depreciase de 0,37 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era în creștere, cu 0,68 la sută.

Reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era tot în scădere cu 0,01 la sută.

Indicele BET-FI al SIF-urilor se depreciase cu 0,50 la sută. La fel și indicele BET-NG al celor 10 companii din sectorul energetic și al utilităților, era în scădere cu 0,58 la sută.

Rulajul pieței era de 8.528.977 lei, la un volum de 2.308.089 de cereri și oferte.

Scăderile marilor burse europene au fost determinate de situaţia politică din Franţa şi de rezultatele surpriză ale alegerilor, investitorii reacţionând la o prefigurată instabilitate politică.

Bursa de la Paris a scăzut cu 1,8 la sută, cea de la Frankfurt cu 0,6 la sută, Milano cu 0,7 la sută, iar indicele european Stoxx600 s-a depreciat cu 0,5 la sută.