Pe ce a plătit Clotilde Armand 150000 euro unei florării cu zero angajați și fără istoric?

Publicat: 22 feb. 2023, 19:56, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Pe ce a plătit Clotilde Armand 150000 euro unei florării cu zero angajați și fără istoric?

Două contracte în valoarea totală de peste 150.000 de euro au fost atribuite direct de Primăria Sector 1 unei firme ce figura, până la acel moment, cu zero angajați și experiență. Deși lucrările vizează construcții/ montaj, firma are obiect principal de activitate „Comerț cu ridicata al florilor și al plantelor”. Am întrebat PS1 cum asigură compania proiectarea, execuția și întreținerea lucrărilor și am primit zero răspuns.

Pe 10 octombrie 2022, PS1 publica în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) un anunț referitor la amenajarea a două puncte subterane de colectare selectivă.

O săptămână mai târziu, achiziția directă era finalizată, câștigătoare fiind NETGREEN SOLUTION SRL pentru aproximativ 120.904 euro.

O lună mai târziu, pe 19 decembrie 2022, era publicat tot pe SEAP anunțul referitor la șase „Module stradale inteligente pentru colectarea separată a deșeurilor stradale”, valoarea estimată inițial fiind de peste 33.000 de euro. Data-limită pentru depunerea ofertelor, de doar două zile, în ajunul Crăciunului, nu a reprezentat un impediment pentru NETGREEN SOLUTION SRL care a tras tare și câștigător.

Ulterior, Primăria Sectorului 1 a amplasat cele 6 pubele inteligente în grupuri de câte două în apropierea stațiilor de metrou Piața Victoriei, Piața Romană și Aurel Vlaicu.

SRL – ul minune

Conform gandul.ro, firma NETGREEN SOLUTION SRL, controlată de omul de afaceri Mihai Vărzaru, este o adevărată firmă minune: înființată în 2013, figurează cu zero activitate și zero angajați.

Mai mult, principalul obiect de activitate nu are legătură cu construcțiile ci cu „Comerț cu ridicata al florilor și al plantelor”.

În acest context, primul contract, de 120.000 de euro, prevede:

„Contractantul (florăria NETGREEN SOLUTION SRL) se obligă să proiecteze, să execute, să finalizeze și, dacă este cazul în perioada de garanție, să remedieze lucrările de amenajare puncte subterane de colectare selectivă, în conformitate cu proiectele tehnice aferente, cu specificațiile tehnice din caietul de sarcini care a stat la baza întocmirii ofertei pentru atribuirea contractului cu obligațiile asumate prin prezentul contract, la următoarele amplasamente:

Durata de execuție a prezentului contract este compusă din proiectare (70 de zile) și execuție lucrări (45 de zile de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor și predarea amplasamentelor)”, se menționează în contract.

Al doilea contract, de 33.000 de euro, prevede cumpărarea și montarea a șase module smart – dotate cu panou solar, care au un coș de inserție acționat cu mâner și pedală și un compactor.

Reacția Primăriei Sector 1

Am cerut un punct de vedere și Primăriei Sector 1 în legătură ce aceste atribuiri directe către o firmă care, cel puțin aparent, nu se califică.

„Cum explicați atribuirea unor contracte directe de peste 150.000 de euro firmei  NETGREEN SOLUTION SRL în contextul în care figurează cu zero angajați și fără activitate anterioară și ar trebui să aibă capacitatea să proiecteze, să execute și să repare, în perioada de garanție, lucrările contractete la sfârșitul anului trecut prin SEAP.

Experiența anterioară a fost un criteriu și, dacă da, ce experiență a dovedit firma?”.

Până la momentul publicării acestui material nu am primit un răspuns. Promitem să venim cu el de îndată ce îl vom obține.