Peste 3 miliarde de persoane suferă de boli dentare la nivel global (OMS)

Un recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății se referă în termeni de îngrijorare la igiena și grija pentru sănătatea buco-dentară. OMS subliniază că neglijarea igienei și problemele buco-dentare afectează aproape jumătate din populația globului.

Nu-i nici o surpriză faptul că populațiile cele mai defavorizate sunt și cele mai afectate, copiii, persoanele în vârstă și cele cu dizabilități fiind în capul acestei liste.

În acest sens, OMS formulează o serie de recomandări cu scopul de a îmbunătăți acoperirea sanitară la nivel global până în 2030.

Carii, gingii inflamate și cancere ale cavității bucale… aproape jumătate din populația globului este afectată de aceste boli buco-dentare. Noul raport al OMS indică faptul că 45% din populația globului, adică aproximativ 3,5 miliarde de persoane, suferă de boli buco-dentare.

Sănătatea buco-dentară a fost mult timp neglijată în cadrul sănătății mondiale, a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat, deși cu măsuri de prevenție, care nu sunt foarte costisitoare, s-ar putea evita multe dintre aceste boli.

Raportul OMS, care oferă, de asemenea, primul tablou complet al bolilor buco-dentare în 194 de țări, dezvăluie o creștere cu un miliard a cazurilor înregistrate în ultimii 30 de ani.

Aceasta este dovada clară că numeroase persoane nu au acces la prevenție și la tratamentul bolilor buco-dentare, dintre care cele mai frecvente sunt cariile dentare, afecțiunile gingivale, pierderea dinților, cancere ale gurii, potrivit acestui raport.

Cariile dentare

Cariile dentare netratate sunt boala cea mai frecventă.  Ea afectează aproximativ 2,5 miliarde de persoane din întreaga lume, în timp ce aproximativ un miliard suferă de gigivite (pardontită severă), care reprezintă o cauză majoră de pierdere totală a dinților.

Și circa 380.000 de noi cazuri de cancere ale gurii sunt diagnosticate anual, potrivit OMS.

Principalii factori de risc sunt: consumul de zahăr, fumatul și consumul de alcool. OMS recomandă autorităților să reducă acești factori de risc prin promovarea unei alimentații echilibrate, săracă în dulciuri, stoparea consumului de tutun sub toate formele, diminuarea consumului de alcool și îmbunătățirea accesului la pasta de dinți eficace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...