Peste 39.700 de candidați susțin proba scrisă la Titularizare 2025 

Publicat: 15 iul. 2025, 07:39, de Ionut Jifcu, în Educație , ? cititori
Peste 39.700 de candidați susțin proba scrisă la Titularizare 2025 

Astăzi are loc proba scrisă a concursului național de Titularizare 2025, organizat pentru ocuparea posturilor vacante sau rezervate din învățământul preuniversitar. Peste 39.700 de candidați din întreaga țară sunt așteptați în cele 121 de centre de concurs, amenajate în 41 de județe și în municipiul București.

Titularizare 2025

Candidații care aspiră la un post de titular trebuie să obțină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât și la proba practică sau la inspecția specială la clasă. Cei care iau cel puțin nota 5 pot ocupa posturi pe perioadă determinată, ca suplinitori.

În total, peste 41.300 de persoane s-au înscris la această sesiune, dintre care mai mult de 7.700 sunt absolvenți ai promoției curente. Peste 39.700 dintre ei au fost declarați eligibili pentru susținerea probei scrise, după ce au promovat inspecțiile sau probele practice.

Examenul începe la ora 9.00 și durează patru ore. Pentru candidații cu deficiențe de vedere sau alte nevoi speciale, durata poate fi prelungită cu până la două ore. În acest sens, au fost raportate 33 de situații din 13 județe și din București, iar comisiile județene au asigurat condițiile necesare pentru adaptarea probelor.

Subiectele și baremele de corectare pentru cele 119 discipline sunt realizate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare și vor fi publicate în cursul zilei de azi, după încheierea probei, pe site-ul subiecte.edu.ro. Lucrările scrise vor fi evaluate digitalizat, în centre organizate la nivel național.

Cele mai căutate specializări

Cele mai căutate specializări sunt învățământul preșcolar cu predare în limba română, cu peste 8.300 de candidați înscriși, urmat de învățământul primar, educație fizică și sport, limba română și limba engleză.

Primele rezultate ale probei scrise vor fi afișate pe 22 iulie, la sediile inspectoratelor școlare și online. Contestațiile se vor putea depune în aceeași zi, până la ora 21.00, și în 23 iulie, până la ora 12.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 30 iulie.

În perioada 31 iulie – 1 august, inspectoratele școlare vor organiza ședințele publice de repartizare a candidaților pe posturile vacante, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare.

Inspectoratele școlare se ocupă de organizarea probei scrise, sub coordonarea Ministerului Educației. Toate sălile implicate în procesul de concurs sunt supravegheate audio-video, pentru a garanta corectitudinea desfășurării examenului.