Peste o mie de gălățeni au participat la Procesiunea de pomenire a Eroilor

Ca în fiecare an, la 40 de zile de la Învierea Domnului, când creștinii prăznuiesc Înălțarea Domnului Iisus Hristos la ceruri, sunt pomeniți și eroii neamului.

Pentru gălățeni, dar în primul rând pentru elevii școlilor din oraș, La Galați, a devenit o tradiție, ca în fiecare an, de Înălțare, să meargă în procesiune de la Biserica „Înălțarea Domnului” din cartierul Țiglina 2 către Monumentul Eroilor de la Cimitirul Eternitatea, pentru pomenirea gălățenilor care și-au jertit viețile pentru țară în Războiul de Independență, în Primul și al Doilea Război Mondial, la Revoluția din 1989 sau în misiunile de menținere a păcii în Afganistan.

Arhiepiscopul Dunării de jos, ÎPS Casian a străbătut această distanță alăturându-se grupurilor de elevi, despre care spune că trebuie să învețe și lecția aceasta, a recunoștinței pentru eroii neamului.

„Este sărbătoarea noastră reprezentativă la Înălțarea Domnului, sărbătoarea națională a eroilor, a celor mai buni dintre noi care au contribuit de-a lungul timpului la consolidarea unității noastre. Aceasta e lecția pe care trebuie să o predăm mereu generației viitorului”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În timpul slujbei de pomenire, ÎPS Casian a mers cu candela și la mormintele sublocotenenţilor eroi Ionuţ Cosmin Sandu şi Marius Claudiu Covrig, căzuţi în Afganistan, precum și la mormintele eroilor din decembrie 1989.

La sfârșitul slujbei, ÎPS Casian a coborât scările Monumentului Eroilor  împreună cu grupurile de elevi și arătându-le criptele în care sunt înmormântați eroi din Războiul de Independență, din Primul și al Doilea Război Mondial, i-a îndemnat să depună flori în semn de recunoștință și ca fiecare dintre ei să încerce să memoreze câte unul din numele de pe plăcile comemorative, spre aducere aminte a acestor oameni care s-au jertfit pentru țară dar și pentru orașul Galați.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea coroanelor de flori de către șefii instituțiilor din administrația locală și de către reprezentanții Garnizoanei Galați, ai Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă” din Galați și Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” Galați.

La Mausoleul din Galați se află osemintele a 2.625 de militari români și mormintele a 62 de militari francezi

Monumentul Eroilor Neamului din Galați a fost construit începând din 1925 după planurile arhitectului Mihail Popescu. Primele lucrări au fost coordonate de generalul de divizie Marin Ionescu și continuate de generalul Mihail Florescu.

Inaugurarea mausoleului a avut loc în anul 1930. Atunci au fost depuse aici osemintele militarilor gălățeni care și-au pierdut viețile în Războiul pentru Independență și Primul Război Mondial.

Lângă Monumentul Eroilor Neamului a fost amenajat, în aceeași perioadă, „Careul Francez”, în se află lângă mormintele militarilor francezi care și-au pierdut viețile în zona Galațiului în Primul Război Mondial. În „Careul Francez” se află mormintele a 62 de militari francezi, 53 de cruci latine și 9 stele musulmane, la mormintele unor militari de origine algeriană.

După al Doilea Război Mondial, au fost depuse la Monumentul Eroilor și osemintele gălățenilor care și-au pierdut viețile în a doua conflagrație mondială. În total, în mausoleu se află osemintele a 2.625 de militari români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...