Peste o mie de migranţi aşteaptă pe nave ale ONG-urilor în Mediterana să debarce în Europa

Publicat: 26 iul. 2022, 20:00, de Ziarul Puterea, în SOCIAL , ? cititori
Peste o mie de migranţi aşteaptă pe nave ale ONG-urilor în Mediterana să debarce în Europa

Peste o mie de migranţi salvaţi în ultimele zile în zona Mediteranei Centrale de trei nave umanitare ale unor ONG-uri aşteaptă să debarce într-un port european, în timp ce cresc şi sosirile migranţilor care vin cu mijloace proprii spre coastele Italiei, transmite marţi agenţia EFE.

Nava ONG-ului german Sea Watch are la bord 439 migranţi, alţi 387 sunt pe nava Ocean Viking a ONG-ului francez SOS Mediterránee şi 189 pe nava Geo Barents care aparţine organizaţiei Medici Fără Frontiere (MSF). Cele trei ONG-uri cer insistent autorizaţia să debarce migranţii într-un ”port sigur” din Europa, cele mai apropiate fiind porturile din Italia.

Pe coastele acestei ţări au debarcat în ultimele zile alţi circa 2.000 de migranţi, majoritatea traversând Mediterana cu ambarcaţiuni precare şi periculoase. În unele cazuri paza de coastă italiană a intervenit în ajutorul lor, cum s-a întâmplat cu cei 674 de migranţi salvaţi sâmbătă de pe un pescador ce plutea în derivă la circa 200 de kilometri de Calabria. La bordul acestei nave au fost găsiţi şi cinci migranţi decedaţi, care au murit de sete după ce traficanţii care au organizat călătoria au raţionalizat apa la bord.

Conform ultimelor date ale Ministerului italian de Interne, peste 34.000 de migranţi au debarcat în Italia de la începutul acestui an, faţă de circa 25.500 în aceeaşi perioadă din anul trecut.