Pfizer cere UE să plătească jumătate din preţul celor 70 de milioane de doze de vaccin anti-Covid expirate

Publicat: 30 apr. 2023, 21:00, de Viorela Pitulice, în Sănătate , ? cititori
Pfizer cere UE să plătească jumătate din preţul celor 70 de milioane de doze de vaccin anti-Covid expirate
Sursa foto: Pixabay.com

Pfizer/BioNTech vrea ca statele membre UE să plătească, în contextul excedentului de vaccinuri COVID-19, jumătate din preţul pentru fiecare din cele aproximativ 70 de milioane de doze de vaccin anti-Covid anulate, potrivit unei propuneri înaintate către Uniunea Europeană.

Financial Times scrie, citând surse apropiate discuţiilor, că blocul comunitar negociază un acord revizuit cu BioNTech/Pfizer, deși Parchetul European a deschis o anchetă privind contractul iniţial semnat cu Pfizer/BioNTech în primăvara lui 2021, potrivit Reuters.

Printre prevederile noului contract se află și una conform căreia statele membre ar urma să plătească jumătate din preţ, adică aproximativ 10 euro, pentru fiecare din cele aproximativ 70 de milioane de doze de vaccin anulate în fiecare an, până în 2026. De asemenea, se are în vedere și posibilitatea UE de a face trecerea la noi tipuri de vaccin concepute pentru orice viitoare versiuni ale virusului.

În ianuarie, Reuters dezvăluia că se poartă discuţii între UE şi cei doi producători de medicamente în ideea de a reduce cele 500 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care Bruxelles-ul s-a angajat să le cumpere în 2023, în schimbul unui preţ mai mare.

Negocierile cu BioNTech/Pfizer au loc într-un moment în care blocul comunitar intenționează să îşi revizuiască legislaţia care reglementează industria sa farmaceutică, evaluată la 148 de miliarde de dolari. Măsura are ca scop relansarea investiţiilor şi va extinde accesul la medicamente ieftine, într-o perioadă în care bugetele pentru sănătate sunt afectate de costul tratării COVID-19.

Pfizer nu a dorit să comenteze articolul din Financial Times, însă a precizat că discuţiile cu Comisia Europeană s-au derulat „cu bună credinţă de către toate părţile”.

Pe de altă parte, trebuie spus și faptul că un acord revizuit între blocul comunitar şi BioNTech/Pfizer ar fi o ameninţare pentru programele de vaccinuri Covid-19 ale altor producători de vaccinuri, care în perioada pandemiei au primit comenzi semnificativ mai mici. „Dacă BioNTech/Pfizer va furniza aproximativ 70 de milioane de doze de vaccin pe an în următorii ani, asta e practic aproape toată piaţa”, a declarat o sursă din apropierea negocierilor.

Contractul dintre Comisia Europeană şi Pfizer/BioNTech, semnat în mai 2021, acoperă 900 de milioane de doze de vaccin care urmează să fie livrate în 2022 şi în 2023, cu opţiunea de a comanda alte 900 de milioane de doze. Acesta este de departe cel mai important contract pentru vaccinuri împotriva COVID-19 semnat de Comisie.