Piaţa anticipează că statul român se va împrumuta mai scump. Bursa a înregistrat marţi vânzări mari de titluri de stat Fidelis
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/10/stock-market-6693060_1280.jpg)
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat marţi tranzacţii în valoare totală de 98,44 milioane lei (19,77 milioane euro), din care tranzacţiile cu acţiuni au însumat 73,83 milioane lei (14,83 milioane euro). În această sesiune bursieră au avut loc şi tranzacţii mari cu obligaţiuni, în special titluri de stat Fidelis în lei şi euro, emise pentru populaţie de către Ministerul Finanţelor şi listate ulterior la bursă.
Tranzacţiile cu obligaţiuni au depăşit 4 milioane euro. Micii investitori au vândut titluri de stat Fidelis, chiar dacă preţurile lor au scăzut cu 1-2 procente
Potrivit datelor BVB, consultate de Puterea.ro, tranzacţiile cu obligaţiuni au totalizat 20,16 milioane lei (4,05 milioane euro), în marea lor majoritate fiind vânzări de titluri de stat Fidelis în lei şi euro.
De ce au vândut micii investitori titluri Fidelis la preţuri în scădere
Investitorii persoane fizice au vândut aceste titluri de stat în lei şi euro cel mai probabil anticipând o creştere a dobânzilor în perioada următoare, în condiţiile în care leul s-a depreciat accelerat marţi faţă de euro, cursul oficial fiind la un maxim istoric şi peste pragul psihologic ce 5 lei, iar statul nu a reuşit să se mai împrumute de la bănci, la ultima emisiune pentru piaţa interbancară.
Dacă dobânzile de referință cresc (sau se așteaptă să crească), titlurile existente cu dobânzi mai mici devin mai puțin atractive, iar prețul lor scade. Astfel, vânzătorul trebuie să ofere un preț mai mic ca să găsească cumpărători, fie pentru că are nevoie de lichidităţi, fie că se aşteaptă să facă alte plasamente la dobânzi mai mari.
Un investitor poate vinde un titlu mai puțin atractiv (dobândă mică sau maturitate lungă) și să cumpere altul mai profitabil. În acest fel, pierderea din vânzarea titlului Fidelis sub valoarea nominală şi sub cotaţia anterioară, poate fi acceptabilă dacă găsește o oportunitate mai bună.