Piaţa de capital: Fondurile au preferat în primul trimestru acţiunile în detrimentul instrumentelor cu venit fix

Publicat: 15 iul. 2022, 15:44, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Piaţa de capital: Fondurile au preferat în primul trimestru acţiunile în detrimentul instrumentelor cu venit fix
ASF

Piaţa de capital din România a reacţionat la şocul războiului din Ucraina, aşa cum s-a întâmplat în întreaga lume, însă impactul a fost unul mai mic decât criza generată de apariţia pandemiei de COVID 19, iar pe termen lung indicii bursieri au avut o evoluţie ascendentă, potrivit unui raport publicat vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Pe fondul tensiunilor politice dintre Rusia şi Ucraina, evoluţia pieţei bursiere româneşti a înregistrat o deteriorare, însă nu de aceeaşi intensitate cu cea din martie 2020, când pieţele au reacţionat la incertitudinile economice şi sociale generate de pandemia de COVID-19. Comparativ cu nivelul înregistrat la începutul anului 2020, indicii bursieri româneşti au avut evoluţii ascendente pe termen lung, exceptând cele două episoade de volatilitate pe pieţele financiare cauzate de pandemie ori de războiul din Ucraina”, arată Raportul ASF privind evoluţia pieţei de capital în primul trimestru al anului 2022.

În contextul inflaţionist actual, fără precedent în ultimii 15 ani, organismele de plasament colectiv (OPC) au optat pentru o recalibrare a investiţiilor, prin majorarea investiţiilor în acţiuni, în detrimentul formelor de plasament cu venit fix.

„Pe ansamblul pieţei, structura consolidată a investiţiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indică o preferinţă pentru acţiuni, a căror valoare totală este de circa 26,6 miliarde lei, atingând o pondere de circa 56% din activul cumulat al OPC. Investiţiile în instrumente financiare cu venit fix la nivelul întregii pieţe sunt în valoare de 18 miliarde lei şi reprezintă aproximativ 37% din activul total al OPC. La 31 martie 2022, faţă de finalul anului 2021, se constată o majorare a investiţiilor efectuate în acţiuni (0,22%) şi o diminuare în titluri OPCVM/AOPC (12%), obligaţiuni (11%), depozite şi disponibilităţi (2%) şi titluri de stat (16%)”, evidenţiază analiza Autorităţii de Supraveghere Financiară.

În ceea ce priveşte numărul şi valoarea tranzacţiilor efectuate pe piaţa de capital din România se poate constata, de asemenea, o creştere.

La 31 martie 2022, pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acţiuni au fost tranzacţionate la BVB pe piaţa principală (Reglementată) se situează Banca Transilvania (TLV), care deţine o pondere de circa 22% din valoarea totală tranzacţionată. Pe următoarele poziţii din acest top s-au clasat OMV Petrom (SNP), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Fondul Proprietatea (FP) şi Medlife (M).

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.