Piața neagră la ”Babeș-Bolyai”: 600 de euro pentru trecerea examenului, 1.200 de euro pentru nota 10

Procurorii DNA au trimis în judecată un lector universitar de la Universitatea Babeș-Bolyai pentru că le-a cerut masteranzilor bani pentru trecerea examenului. Exista și un tarif pentru nota zece dar și unul pentru parcurgerea cursurilor de către doctoranzi.

Procurorii DNA îl acuză pe Cristian Rudolf, lector universitar, doctor, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reșița, că ar fi cerut mită masteranzilor și doctoranzilor.

Astfel, masteranzii care doreau să treacă examenul la disciplina ”Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene” trebuiau să dea 600 de euro. Dacă erau mai pretențioși și doreau nota maximă, ei plăteau 1.200 de euro. Pentru parcurgerea cursurilor la doctorat ca peștele prin apă mita era de 50.000 de lei, conform procurorilor anti-corupție.

Iată comunicatul integral al DNA:

”În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 214/VIII/3 din 21 februarie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului
RUDOLF CRISTIAN, lector universitar, doctor, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reșița, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (25 de acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, inculpatul Rudolf Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la 24 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.
Concret, inculpatul ar fi pretins de la fiecare masterand:
– 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă,
– 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă,
– 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.
În contextul menționat mai sus, la data de 18 februarie 2023, inculpatul Rudolf Cristian ar fi și primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș – Severin, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea I.G.P.R. – Direcția de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

600 de elevi din Sectorul 5 vor beneficia de sprijin financiar...

Primăria Sectorului 5, împreună cu Fundația Tinmar, lansează programul de burse „Educație pentru viitor- Bursele Fundatiei Tinmar”, program care are ca scop stimularea performanței...

Gică Popescu îi cere premierului bani pentru sport

Gică Popescu, renumitul fotbalist și actual președinte al Farului, își direcționează eforturile către o schimbare legislativă majoră. Acesta vizează adaptarea legii astfel încât toate cluburile...