Piața serviciilor de telecomunicații și TV va depinde în curând de trei jucători predominanți

Publicat: 11 nov. 2020, 13:14, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Piața serviciilor de telecomunicații și TV va depinde în curând de trei jucători predominanți

Orange România a făcut cea mai importantă achiziție din domeniul telecomunicațiilor din acest an prin achiziția Telekom Romania Communications, divizia de servicii fixe a Telekom. Tranzacția este departe de a se fi încheiat, dar reprezintă oricum un pas important pentru Orange în ambiția de a deveni cel mai important jucător de pe piața serviciilor convergente (fix-mobil-TV).

Telekom Romania Communications este unul dintre principalii jucători de pe piața telecom de servicii fixe, alături de RCS & RDS și fost UPS, actualmente Vodafone. Compania este deținută în proporție de 54% de OTE și 46% de statul român. Autoritățile române vor rămâne acționari și în noua companie ce va fi formată împreună cu Orange.

„Este un moment important pentru piața românească de telecomunicații, care va duce la creșterea atractivității sale atât în ceea ce privește serviciile telecom convergente, cât și infrastructura de înaltă calitate, sporind in același timp competiția. Această tranzacție va aduce noi oportunități pentru dezvoltarea de servicii convergente, cu mai multe beneficii și o paletă mai largă de opțiuni oferite clienților, dar și pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei digitale”, spune Liudmila Climoc, CEO Orange România.

Industria se concentrează în jurul a trei jucători mari

Achiziția de către Orange a serviciilor fixe Telekom este importantă pentru clienții pieței din România, fiind o garanția a calității serviciilor. Problema însă este că piața de concentrează în jurul a trei jucători, deja prezenți în România de mulți ani, ceea ce poate duce la crearea unui „monopol” în trei. Nu tocmai benefic pentru industrie.

Orange, Vodafone și RCS & RDS/Digi devin astfel cei mai importanți furnizori de servicii fixe și mobile de telecomunicații și de TV. Ponderea lor de piață este de peste 90% din total, restul fiind jucători relativ mici.

Ceva mai grav este faptul că intrarea unui nou jucător pe piață va fi foarte dificilă dacă nu imposibilă în aceste condiții. Divizia de telecomunicații mobile care a rămas la Telekom este în negocieri cu RCS & RDS pentru vânzare și, probabil, discuțiile vor duce la o tranzacție.

Vânzarea activităților Telekom către un jucător străin ar fi fost posibilă dacă serviciile fixe și mobile se vindeau la pachet, tendința de creare a furnizorilor de servicii convergente fiind prezentă peste tot în lume. Din păcate, nu s-a arătat niciun jucător important interesat de achiziția activităților din România.

Un sfert de miliard de euro

Orange va plăti 268 milioane euro pentru achiziție. Telekom România Communications a fost evaluată la 497 milioane euro, cu tot cu baza de clienți.

TKR este al doilea cel mai mare jucător de pe piața de servicii fixe de telecomunicații, după RCS & RDS, cu o cifră de afaceri de 622 milioane euro în 2019. Telekom oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune pentru 5 milioane de clienți. Rețeaua de 90.000 km de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării. De asemenea, oferă servicii convergente fix-mobil pentru aproximativ 881.000 de clienți, la 30 iunie 2020, ca urmare a unui contract MVNO cu Telekom Romania Mobile. Acești clienți vor migra către rețeaua mobilă Orange România după finalizarea tranzacției.

Orange România a raportat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde euro în 2019.

Încheierea tranzacției este supusă unor condiții precedente uzuale, în particular aprobarea tranzacției de către Comisia Europeană și de către alte autorități competente, și este așteptată să se finalizeze în a doua jumătate a anului 2021. Până la aprobarea și finalizarea tranzacției, ambele companii vor continua să funcționeze independent.