Pielea noastră simte totul? Adevăratul „conținut” al îmbrățișărilor

Pentru corp, o îmbrăţişare înseamnă un semnal de sprijin şi ajută la combaterea stresului. Experţii au descoperit că starea de spirit a oamenilor care se îmbrăţişează într-o zi plină de conflicte se îmbunătăţeşte. Dar cercetările dovedesc mai mult decât atât.

Îmbrăţişările nu sunt doar plăcute, ci au şi un efect pozitiv asupra sănătăţii. Atingerea blândă combate stresul şi o serie de boli. Pielea noastră simte totul – cercetătorii sunt convinşi că, atunci când sunt atinşi, oamenii pot recunoaşte anumite sentimente precum iubirea, furia, recunoştinţa sau dezgustul. S-a demonstrat că atingerea amabilă reduce agresivitatea şi întăreşte legăturile emoţionale. Atingerea ajută la menţinerea contactelor sociale – desigur, atât timp cât este adecvată.

Comunicarea prin contact fizic poate ajuta la construirea încrederii şi la îmbunătăţirea relaţiilor de echipă. Potrivit cercetărilor, jucătorii şi echipele profesioniste de baschet care la începutul sezonului au comunicat mai intens fizic – prin atingeri de mâini sau îmbrăţişări de grup – au obţinut rezultate mai bune în meciurile lor.

Pulsul încetineşte, tensiunea arterială scade

În plus, o îmbrăţişare îi ajută pe oamenii cu o stimă de sine mai scăzută să creadă în ei înşişi. Datorită funcţiei sale anti-stres, îmbrăţişarea ajută şi la combaterea răcelilor.

Când cuplurile se ţin de mână sau se îmbrăţişează, depăşesc stresul zilei. Şi nu numai. Astfel, îmbrăţişările contribuie semnificativ la o bună sănătate a inimii: pulsul încetineşte, tensiunea arterială scade, iar hormonul stresului, cortizolul, este eliberat în cantităţi mai mici. Atingerile din timpul masajului nu sunt doar plăcute, ci sunt şi un mijloc eficient de combatere a bolilor.

Se eliberează hormonul responsabil cu iubirea

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că masarea întregului corp diminuează durerea şi creşte flexibilitatea pacienţilor cu artrită.

De asemenea, masajele pot ajuta bebeluşii născuţi prematur să ia în greutate. Nu în ultimul rând, atingerile uşoare nu numai că reduc hormonul de stres, cortizol, ci şi eliberează hormonul oxitocină, care este responsabil pentru capacitatea noastră de a iubi şi de a ne ataşa de anumite persoane, potrivit dariknews.bg și Rador.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole