Plafoanele propuse de PSD pentru prețul energiei. Cu cât s-ar putea reduce costurile

Social – democrații propun plafonarea prețurilor energiei electrice și gazelor, fără a spune însă și de unde se va suporta diferența ori ce impact ar avea asupra bugetului. Conform reprezentanților PSD, facturile vor scădea imediat cu până la 43% la energie electrică și cu până la 23% la gaze naturale.

În plus, românii ar urma să beneficieze și de o compensație de 50% din majorările plătite în ultimele 6 luni. 

Conform senatorului Gabriela Firea, legea propusă de PSD prevede plafonarea prețurilor pentru următoarele șase luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. Plafonul este stabilit la media prețurilor din perioada martie-septembrie 2021.

Astfel, prețurile ar avea următoarele niveluri:

o La energie electrică, preț maxim de 380 lei/MWh

o La gaze naturale preț maxim de 192 lei/MWh.

În funcție de contractul încheiat de fiecare consumator, prețurile de pe facturile la energie ale românilor ar fi reduse cu:

o Până la 43% la energie electrică

o Până la 23% la gaze naturale.

„După intrarea în vigoare a legii PSD, toate contractele se restructurează astfel încât să nu fie depășit prețul maximal, cel plafonat”, susține Firea.

Legea ar oferi și o compensație a scumpirilor plătite, deja, de consumator până la momentul intrării în vigoare a legii.

Compensația ar fi egală cu 50% din scumpirile plătite în plus de consumator în ultimele 6 luni dinainte de intrarea în vigoare a legii (respectiv jumătate din diferența dintre prețul plătit în ultima lună și cel plătit în prima lună).

Compensația s-ar acorda o singură dată și se va scădea din facturile emise după intrarea în vigoare a legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...