Plafoanele propuse de PSD pentru prețul energiei. Cu cât s-ar putea reduce costurile

Social – democrații propun plafonarea prețurilor energiei electrice și gazelor, fără a spune însă și de unde se va suporta diferența ori ce impact ar avea asupra bugetului. Conform reprezentanților PSD, facturile vor scădea imediat cu până la 43% la energie electrică și cu până la 23% la gaze naturale.

În plus, românii ar urma să beneficieze și de o compensație de 50% din majorările plătite în ultimele 6 luni. 

Conform senatorului Gabriela Firea, legea propusă de PSD prevede plafonarea prețurilor pentru următoarele șase luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. Plafonul este stabilit la media prețurilor din perioada martie-septembrie 2021.

Astfel, prețurile ar avea următoarele niveluri:

o La energie electrică, preț maxim de 380 lei/MWh

o La gaze naturale preț maxim de 192 lei/MWh.

În funcție de contractul încheiat de fiecare consumator, prețurile de pe facturile la energie ale românilor ar fi reduse cu:

o Până la 43% la energie electrică

o Până la 23% la gaze naturale.

„După intrarea în vigoare a legii PSD, toate contractele se restructurează astfel încât să nu fie depășit prețul maximal, cel plafonat”, susține Firea.

Legea ar oferi și o compensație a scumpirilor plătite, deja, de consumator până la momentul intrării în vigoare a legii.

Compensația ar fi egală cu 50% din scumpirile plătite în plus de consumator în ultimele 6 luni dinainte de intrarea în vigoare a legii (respectiv jumătate din diferența dintre prețul plătit în ultima lună și cel plătit în prima lună).

Compensația s-ar acorda o singură dată și se va scădea din facturile emise după intrarea în vigoare a legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...