Plămânii „popcorn”, o nouă afecțiune în rândul tinerilor. Simptomele care îi trimit direct la medic
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/image-57.jpeg)
Plămânii „popcorn” nu sunt o glumă, ci o afecțiune reală prezentă în rândul tinerilor care folosesc țigări electronice. Tuse seacă, dureri în piept și respirație tot mai grea sunt unele dintre simptomele care îi trimit direct la medic.
Plămânii „popcorn” îngreunează respirația
Aroma de căpșuni, mango sau mentă și riscul unei boli rare, dar ireversibile. Tot mai mulți tineri fumează țigări electronice conștienți sau nu de riscurile la care sunt expuși, relatează Kanal D2.
„Cât de des fumez vape? În fiecare zi. Acum, depinde și cât mă ține. De obicei, fiind și studentă, din cauza stresului se întâmplă să fumez uneori mai mult”, a declarat o tânără pentru sursa menționată.
Deși are un miros plăcut, nu pătează dinții și se spune că ar fi mai sănătos decât fumatul clasic, țigara electronică vine la pachet cu alte afecțiuni. Mulți le consumă pentru gust, dar puțini știu că unele lichide de vapat conțin diacetil. Aceasta este o substanță chimică folosită pentru a da gust de căpșuni, cocos, caramel, fructe exotice și multe alte arome.
„Practic acest termen de <<plămân popcorn>> este un termen popular. În realitate, boala pe care o produce se numește bronșiolită obliterantă și înseamnă o inflamație foarte puternică la nivelul căilor respiratorii”, spune Raluca Bobocea, medic primar pneumolog.
Vezi și: Care e primul oraș din țară care interzice fumatul în stații, parcuri și baze sportive
Simptomele și tratamentul bolii
În cazul în care respiri greu sau tușești până la epuizare, s-ar putea să te confrunți cu afecțiunea plămânilor popcorn. Specialiștii susțin că tratamentul pentru această boală este cu corticoterapie. În caz de insuficiență respiratorie, se apelează chiar și la oxigenoterapie.
Boala plămânilor „popcorn” este rară, dar ireversibilă. Tocmai pentru că simptomele seamănă cu cele ale unei răceli sau infecții respiratorii, multe cazuri rămân nediagnosticate.
Pe de cealaltă parte, există și cazuri care și-au dat seama într-un final că țigările electronice nu le ajută. Însă, numărul tinerilor care se apucă de fumat crește considerabil, potrivit ultimelor date INSP.