Plan înspăimântător. Militanţi de extremă-dreaptă INFILTRAȚI în instituţii

Publicat: 04 aug. 2020, 19:55, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Plan înspăimântător. Militanţi de extremă-dreaptă INFILTRAȚI în instituţii

O grupare infracţională s-a format prin intermediul unui forum naţional de discuţii destinat militarilor cu simpatii de extremă-dreaptă, creat de un membru al forţelor speciale de elită din Germania (KSK). Aceasta în contextul unei povești mai de amploare.

Reţelele de extremă-dreapta din Germania sunt mult mai extinse decât ar părea, infiltrându-se în sistemul militar şi chiar în instituţii, potrivit The New York Times. Cotidianul atrage atenţia asupra conspiraţiei unui grup neonazist care plănuia asasinarea adversarilor politici, planul fiind înspăimântător de concret. Grupul intenţiona să captureze adversari politici şi activişti care apără imigranţi şi refugiaţi, să îi urce în camioane, să îi ducă într-un loc secret, apoi să îi omoare.

În ultima perioadă, Germania a început să se confrunte cu reţele de extremă-dreapta despre care oficialii cred că sunt mult mai extinse decât se estima. Infiltrarea extremiştilor în forţele armate este un lucru alarmant mai ales într-o ţară care a depus eforturi pentru a scăpa de trecutul nazist şi de ororile Holocaustului. În iulie, Guvernul german a destructurat o întreagă companie militară infiltrată de extremişti din forţele speciale.

Un medic, un inginer, un decorator…

Extremismul de dreapta a pătruns în diverse structuri ale societăţii germane în anii în care autorităţile subestimau ameninţarea sau manifestau reticenţă în a-i admite în totalitate existenţa, afirmă oficiali citaţi de NYT.

Unul dintre membrii grupului cumpărase deja 30 de saci mortuari, iar pe lista de achiziţii figurau mai mulţi saci şi var nestins, pentru descompunerea materiei organice, potrivit anchetatorilor. Printre cei care discutau despre acest plan sunt persoane aparent respectabile, inclusiv un avocat şi un politician care urăsc imigranţii. Alţi doi membri ai grupului extremist sunt militari rezervişti. Sunt şi doi agenţi de poliţie, inclusiv Marko Gross, lunetist al poliţiei şi fost paraşutist, devenit liderul informal al grupului.

Gruparea infracţională s-a format prin intermediul unui forum naţional de discuţii destinat militarilor cu simpatii de extremă-dreapta, creat de un membru al forţelor speciale de elită din Germania (KSK). Treptat, sub supravegherea lui Marko Gross, au format un grup paralel autonom. Printre membrii grupului se numără un medic, un inginer, un decorator, proprietarul unei săli sportive, chiar şi un pescar. S-au autointitulat Nordkreuz – Crucea Nordică.

Doar vârful aisbergului

„Eram precum comunitatea dintr-un sat”, a declarat, pentru NYT, Marko Gross, unul dintre membrii Nordkreuz. Membrii grupului extremist au negat că ar fi plănuit să omoare pe cineva. Dar anchetatorii şi procurorii, bazându-se inclusiv pe mărturia unuia dintre membri, cred că planul urma să ia o turnură sinistră. Cazul Nordkreuz, care a ajuns abia recent în instanţă după ce a fost depistat acum trei ani, relevă că problema infiltrării militanţilor extremişti nu este nici nouă, nici limitată la KSK ori la armată.

„Mă tem că am văzut doar vârful aisbergului. Nu este vorba doar de KSK. Îngrijorarea reală este că celulele sunt peste tot, în armată, în poliţie, în unităţile rezerviste”, afirmă Dirk Friedriszik, deputat în landul Mecklenburg-Pomerania de Vest.