Planeta Marte ar putea fi încă activă?

Publicat: 14 mai 2021, 21:30, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Planeta Marte ar putea fi încă activă?

Dovezi ale unei erupţii vulcanice relativ recente produsă pe Marte sugerează că Planeta Roşie ar putea fi încă activă din punct de vedere vulcanic.

Acest lucru lasă deschisă posibilitatea ca viaţa să fi existat pe această planetă pentru o perioadă mai lungă de timp decât s-a estimat iniţial, conform concluziilor unui studiu publicat la sfârşitul lunii aprilie în jurnalul Icarus, potrivit Space.com.

Majoritatea manifestărilor de vulcanism de pe Marte s-au produs în urmă cu 3 până la 4 miliarde de ani, lăsând în urmă monumente naturale gigantice, aşa cum este Mons Olympus, cel mai mare munte vulcanic din Sistemul Solar – de aproximativ trei ori mai înalt decât Muntele Everest.

Potențialul este extraordinar

Studii anterioare au sugerat că pe Marte s-ar fi produs o serie de erupţii vulcanice de mai mică amploare până acum aproximativ 2,5 milioane de ani. Noul studiu arată că Marte ar putea fi încă o planetă activă din punct de vedere vulcanic, după identificarea urmelor unei erupţii produse în ultimii 50.000 de ani.

Aceasta fiind cea mai nouă erupţie vulcanică documentată de pe Marte, potenţialul ca această planetă să fie încă activă din punct de vedere vulcanic este extraordinar„, a comentat coordonatorul noului studiu, David Horvath, planetolog la Planetary Science Institute din Tucson, Arizona.

Folosind date culese de sateliţii aflaţi pe orbita lui Marte, cercetătorii au analizat o regiune de şes fără prea multe trăsături geologice distincte – Elysium Planitia, din zona ecuatorială a Planetei Roşii. Ei au descoperit un depozit vulcanic necunoscut cu diametrul de aproximativ 13 kilometri. În centrul acestui depozit de materiale vulcanice se află o fisură vulcanică de aproximativ 32 de kilometri, fisură ce face parte din sistemul denumit Cerberus Fossae.