Planeta Marte ar putea fi încă activă?

Dovezi ale unei erupţii vulcanice relativ recente produsă pe Marte sugerează că Planeta Roşie ar putea fi încă activă din punct de vedere vulcanic.

Acest lucru lasă deschisă posibilitatea ca viaţa să fi existat pe această planetă pentru o perioadă mai lungă de timp decât s-a estimat iniţial, conform concluziilor unui studiu publicat la sfârşitul lunii aprilie în jurnalul Icarus, potrivit Space.com.

Majoritatea manifestărilor de vulcanism de pe Marte s-au produs în urmă cu 3 până la 4 miliarde de ani, lăsând în urmă monumente naturale gigantice, aşa cum este Mons Olympus, cel mai mare munte vulcanic din Sistemul Solar – de aproximativ trei ori mai înalt decât Muntele Everest.

Potențialul este extraordinar

Studii anterioare au sugerat că pe Marte s-ar fi produs o serie de erupţii vulcanice de mai mică amploare până acum aproximativ 2,5 milioane de ani. Noul studiu arată că Marte ar putea fi încă o planetă activă din punct de vedere vulcanic, după identificarea urmelor unei erupţii produse în ultimii 50.000 de ani.

Aceasta fiind cea mai nouă erupţie vulcanică documentată de pe Marte, potenţialul ca această planetă să fie încă activă din punct de vedere vulcanic este extraordinar„, a comentat coordonatorul noului studiu, David Horvath, planetolog la Planetary Science Institute din Tucson, Arizona.

Folosind date culese de sateliţii aflaţi pe orbita lui Marte, cercetătorii au analizat o regiune de şes fără prea multe trăsături geologice distincte – Elysium Planitia, din zona ecuatorială a Planetei Roşii. Ei au descoperit un depozit vulcanic necunoscut cu diametrul de aproximativ 13 kilometri. În centrul acestui depozit de materiale vulcanice se află o fisură vulcanică de aproximativ 32 de kilometri, fisură ce face parte din sistemul denumit Cerberus Fossae.

1 COMENTARIU

  1. NASA propune construirea unui câmp magnetic artificial pentru a restabili atmosfera lui Marte.
    Marte de astăzi este o coajă rece și uscată, fără viață din câte ne putem da seama. Chiar dacă există încă un microorganism consistent pe planeta roșie, nu este potrivit pentru locuirea umană fără un număr mare de echipamente de protecție.
    În prezent, a stabilizat la aproximativ 1% densitatea atmosferei Pământului, datorită eliberării de gaze din buzunarele interne. Cu scutul, acesta ar putea crește de mai multe ori și ar permite ca temperatura suprafeței să crească la o medie de 4 grade Celsius (7 grade Fahrenheit).

    Atmosfera mai groasă și mai caldă ar putea elibera dioxidul de carbon înghețat în calotele de gheață marțiene, ducând la creșteri ale temperaturii și mai mari din efectul de seră. Apa înghețată care se ascunde sub suprafață ar putea, de asemenea, să dezghețe și să umple unele dintre acele bazine străvechi. Marte nu numai că ar fi mai cald, dar rezidenții umani nu ar trebui să-și facă griji cu privire la nivelurile ridicate de radiații sau, să știi, să sufoce în momentul în care ies afară…
    Această idee este „fantezistă”, dar nu este complet în afara posibilității. S-ar putea să avem capacitatea de a construi un scut magnetic pentru Marte în următoarele câteva decenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...
recunoaștere facială

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi Rekognition

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi software-ul său de recunoaştere facială Rekognition, o tehnologie controversată din cauza riscurilor de discriminare, relatează AFP. Gigantul...