Plângere la Comisia Europeană împotriva regulilor impuse de aplicația WhatsApp

Organizaţia Europeană a Consumatorilor a depus o plângere la Comisia Europeană împotriva noilor reguli de utilizare ale WhatsApp.

WhatsApp i-a informat la începutul lui 2021 pe utilizatori că trebuie să îşi dea consimţământul pentru noile condiţii de utilizare ale aplicației.

Conform AFP, noile reguli nu sunt „nici transparente, nici comprehensibile pentru utilizatori”, afirmă BEUC.

Aplicația WhatsApp este acuzată de „multiple încălcări ale drepturilor consumatorilor europeni”, transmite Agerpres.

WhatsApp, serviciul de mesagerie al Facebook, are circa două miliarde de utilizatori.

Aplicarea noilor reguli a fost amânată până pe 15 mai. Au avut loc proteste,  oamenii fiind îngrijoraţi că serviciul de mesagerie va împărtăşi mai departe datele cu Facebook, compania-mamă.

Mai multe ţări, printre care şi Germania, au interzis temporar grupului Facebook să utilizeze datele de la WhatsApp.

„De mai multe luni, WhatsApp îşi bombardează utilizatorii cu mesaje agresive şi repetate pentru a-i forţa să accepte noile sale condiţii de utilizare şi politica sa de confidenţialitate”, a denunţat directoarea generală a BEUC, Monique Goyens, citată într-un comunicat.

BEUC şi cele opt asociaţii membre consideră că este „imposibil pentru consumatori să aibă o idee clară privind consecinţele schimbărilor asupra protecţiei vieţii lor private, în special în ceea ce priveşte transferul datelor lor personale spre Facebook şi spre alte părţi terţe”.

„WhatsApp a fost în mod deliberat ambiguu pe acest subiect, iar consumatorii ar fi expuşi la prelucrarea la scară mare a datelor lor fără un consimţământ valabil”, a declarat Monique Goyens.

„Le cerem autorităţilor să ia rapid măsuri împotriva WhatsApp pentru a se asigura că serviciul de mesagerie respectă drepturile consumatorilor”, a mai transmis Goyens.

Comisia Europeană şi autorităţile naţionale însărcinate cu protecţia consumatorilor trebuie să decidă acum dacă deschid sau nu o anchetă.

Uniunea consumatorilor subliniază de asemenea că noile condiţii de utilizare ale WhatsApp sunt în curs de analizare de către autorităţile europene de protecţie a datelor pentru a stabili dacă sunt încălcări ale legislaţiei din acest domeniu.

BEUC regrupează 46 de asociaţii de protecţie a consumatorilor din 32 de ţări europene.

Editor : Marco Badea

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole