Marea Britanie va fabrica „planoare” subacvatice SG-1 Fantom, care vor putea detecta submarine și nave rusești, a relatat portalul militar Defense Express. Fabrica pentru producția planoarelor SG-1 Fantom va fi construită în orașul britanic Plymouth de către compania germană Helsing. Va costa aproximativ 477 de milioane de dolari. Se preconizează că producția va putea începe până la sfârșitul acestui an.
Portalul scrie despre particularitatea SG-1 Fantom. Acestea sunt „planoare” mici, din plastic și, prin urmare, discrete. Dimensiunile lor sunt de până la 195 de centimetri lungime și 28 de centimetri diametru. Greutatea este de până la 60 de kilograme. Nu au motor, așa că se mișcă odată cu curentul și pot sta în apă încontinuu până la 3 luni. Apoi pot fi prinse și reutilizate după refacere. Costul relativ al unor astfel de planoare este scăzut.
Detectează semnături sonore de 10 ori mai silențioase decât acustica experimentată
„Planoarele” subacvatice, considerate cele mai avansate geamanduri marine, sunt echipate cu sonar și alți senzori. Inteligența artificială Lura este responsabilă de detectarea obiectelor. Autorii notează că Lura este capabilă să detecteze semnături sonore de 10 ori mai silențioase decât acustica experimentată. Mai mult, inteligența artificială face acest lucru de 40 de ori mai rapid. Prin urmare, „planoarele” sunt considerate eficiente pentru detectarea țintelor.
„După lansare, planorul SG-1 Fantom plutește în derivă la o anumită adâncime și scanează mediul înconjurător. După ce detectează și identifică o țintă, acesta iese la suprafață și pornește antena de comunicații prin satelit SATCOM, transmițând informații despre locația și tipul țintei, către sediul central”, descrie portalul principiul de funcționare al planorului.
Autorii au remarcat și un fapt interesant: „planorul” a fost dezvoltat pentru observarea balenelor. Dar, după integrarea cu inteligența artificială, a fost transformat într-un detector autonom de submarine, vizate fiind, în special cele rusești.