Planta care conține cea mai multă vitamina C. Medic: Trebuie consumată din belșug

Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie, spune nutriţionistul Mihaela Bilic.

Legumele sunt mult mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel, atrage atenţia nutriţionistul Mihaela Bilic.

„Pentru că ne aflăm în plină pandemie virală nu e de mirare că au dispărut vitamina C din farmacii și lămâile din supermarket. Vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine pentru că are proprietăți antioxidante- ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărind astfel sistemul imun.

Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la lămâi și citrice în general. Adevărul este că legumele sunt mult mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar Campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel. Cu un conținut de aproape 200mg vitamina C/100g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160mg, suc de lămâie 128mg, ardei gras verde 120mg, kiwi 92mg, căpșuni 67mg, suc de portocale 54mg”, scrie Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic recomandă să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată

„Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze numite tabouleh), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță.

În plus pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu- adică elemente esențiale pentru sănătate. Nu e de mirare că în Franța salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor, un preparat simplu și eficient pentru bolnavii aflați în convalescentă.

Așa că de mâine uitați de lipsa lămâilor de la raft și umpleți coșul cu pătrunjel! E antianemic, antioxidant, îmbunătățește digestia, ameliorează circulația (are vitamina K anticoagulantă) și, nu în ultimul rând, asigură o respirație proaspătă- neutralizează mirosurile neplăcute din gură, inclusiv pe cel de usturoi”, scrie Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole