Planta sacră cu proprietăți tămăduitoare, pe care trebuie să o ai în curte în luna mai

Publicat: 17 mai 2025, 22:56, de Ionut Jifcu, în LIFESTYLE , ? cititori
Planta sacră cu proprietăți tămăduitoare, pe care trebuie să o ai în curte în luna mai
sursa foto: Pexels

Salvia este considerată de secole o plantă sacră, recunoscută pentru proprietățile ei tămăduitoare. Denumirea sa vine din limba latină – salvare – care înseamnă „a salva”, „a vindeca” sau „a tămădui”, reflectând perfect rolul pe care această plantă l-a avut în medicina tradițională, dar și în diverse practici spirituale.

Planta sacră pe care trebuie să o ai în curte

Originară din zona mediteraneeană, salvia este o plantă perenă, care crește sub formă de tufă compactă, cu frunze ovale, verde-albicioase, și flori mov-deschis, grupate în inflorescențe elegante. Este ușor de cultivat în grădină, mai ales în luna mai, când temperaturile încep să crească. Poate fi plantată din semințe sau prin butași, iar pentru a o proteja de frigul iernii, se recomandă ca salvia să fie plantată în ghivece și mutată în interior în sezonul rece sau acoperită corespunzător în grădină.

Pe lângă valoarea sa estetică și decorativă, salvia are și numeroase beneficii pentru sănătate. Este folosită atât în gastronomie, cât și în fitoterapie. Frunzele și florile pot fi infuzate pentru prepararea unui ceai cu efecte remarcabile asupra organismului. Infuzia de salvie este recomandată în cazul afecțiunilor gingivale, pentru gargară, dar și pentru tratarea durerilor în gât, reducerea bacteriilor din cavitatea bucală și reîmprospătarea respirației.

Salvia ajută digestia, stimulează secreția de lichid gastric, combate flatulența și este un diuretic eficient. În plus, are un efect calmant asupra sistemului nervos, favorizând somnul și relaxarea musculară după efort fizic. Stimulează circulația sangvină și memoria și este cunoscută și pentru potențialul său în inhibarea dezvoltării celulelor canceroase în cazuri de cancer la colon, sân și plămâni.

Salvia mai are și proprietăți de purificare a aerului – arsă sub formă de mănunchiuri, alungă mirosurile neplăcute și energiile negative. În plus, ține la distanță insectele, în special țânțarii, ceea ce o face extrem de utilă în grădină sau pe terasă.

Atenție, însă: consumul de salvie este contraindicat persoanelor care suferă de epilepsie, precum și femeilor însărcinate sau care alăptează, deoarece poate afecta secreția de lapte.

Așadar, mai ales în luna mai, salvia nu trebuie să lipsească din curtea niciunui gospodar care își dorește sănătate, liniște și protecție naturală.