Planta violetă, rară și extrem de apreciată, care este folosită în preparate delicioase
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/castaure.webp)
Pe insulele din nordul Veneției, printre apele sclipitoare ale lagunei și liniștea care contrastează cu agitația orașului turistic, se desfășoară în fiecare primăvară un ritual agricol unic și efemer: recoltarea castraùrelor, mugurii de anghinare violetă din Sant’Erasmo și Le Vignole.
Planta violetă din Sant’Erasmo și Le Vignole
Acest produs local rar și extrem de apreciat este cultivat de doar câțiva fermieri, printre care se numără și Guia da Camerino, una dintre cele patru agricultoare de pe insula Le Vignole, relatează BBC.
Castraùre sunt primele muguri ai plantei de anghinare violetă – carciofo violetto di Sant’Erasmo – recoltate manual în decurs de doar două săptămâni pe an. Acești muguri mici, de dimensiunea unei jumătăți de palmă, sunt îndepărtați pentru a încuraja dezvoltarea unor muguri mai mari, numiți „botoli“.
Cei care au privilegiul de a gusta castraùre vor descoperi o aromă complexă, care începe cu o notă ușor amară și se transformă într-o dulceață delicată, perfect echilibrată de sarea specifică solului insular, influențat de apropierea Adriaticii.
Pentru localnici, aceste anghinare nu sunt doar o cultură agricolă, ci un simbol al tradiției și identității lagunei. Ele nu se exportă, fiind prea fragile pentru transport, și sunt consumate de obicei în aceeași zi în care sunt culese. Restaurantele care le apreciază cu adevărat, precum Al Covino din cartierul Castello, le pregătesc în rețete simple și rafinate, de la salate crude cu parmezan și ulei de măsline, până la paste în sos catifelat de anghinare.
Atenţie la variantele fake!
Totuși, succesul acestor delicatese a atras și practici mai puțin oneste. Castraùre false, provenite din alte regiuni ale Italiei precum Toscana sau Sicilia, ajung uneori pe piețele venețiene etichetate în mod fraudulos. Carlo Finotello, fermier din Sant’Erasmo și președinte al Consorțiului pentru Carciofo Violetto di Sant’Erasmo, luptă împotriva acestor falsuri. Deși consorțiul promovează produsul autentic și oferă o etichetă de calitate, nu are autoritatea de a aplica sancțiuni celor care abuzează de această denumire.
În plus, schimbările climatice amenință însăși existența acestor muguri. Dacă în mod tradițional recoltarea începea în jurul datei de 25 aprilie, de Sfântul Marcu, în ultimii ani sezonul a debutat chiar și cu trei săptămâni mai devreme, punând în pericol dezvoltarea lentă și naturală a plantelor.
„Este îngrijorător“, spune da Camerino. „Planta are nevoie de nouă luni de creștere lentă. Dacă se încălzește prea devreme, s-ar putea ca într-o zi castraùrele să dispară“.
Festivalul anghinarei, organizat anual în luna mai pe insula Sant’Erasmo, rămâne un prilej de celebrare a acestui produs rar. Vizitatorii se pot bucura de preparate locale, pot achiziționa anghinare proaspete sau conserve artizanale și chiar lichioruri pe bază de anghinare. Totuși, pentru a păstra autenticitatea și gustul aparte al castraùrelor, cumpărătorii sunt îndemnați să se asigure că produsele poartă eticheta consorțiului și provin direct de la fermieri locali.