Platformă de negociere și tranzacționare a contractelor bilaterale de furnizare de energie pe BRM din 7 februarie

Începând cu data de 7 februarie, Bursa Română de Mărfuri (BRM) va lansa o  platformă de negociere și tranzacționare a contractelor bilaterale de furnizare de energie electrică cu o durată de livrare mai mare sau egală cu o lună.

Inițiativa are loc în contextul modificărilor aduse Legii nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale prin Ordonanța de urgență nr. 143/2021, respectiv prin liberalizarea activității de operare a piețelor de energie, acte normative care permit tranzacționarea energiei electrice si pe piețe extrabursiere nereglementate de autoritatea domeniului, se arată într-un comunicat al BRM.

„Încheiate pe sisteme cu disciplină extrabursieră, flexibile, configurabile și cu opțiunea de compensare prin contraparte centrală, conform necesităților parților contractante, contractele bilaterale pe termen lung sunt menite a umple un gol resimțit în acest moment pe piața de energie electrică autohtonă, ele având, în plus, un rol decisiv în acoperirea riscurilor de volatilitate a prețului energiei electrice, acuzate în ultima perioadă de timp. Recuperând o tradiție fructuoasă, platforma pusă la dispoziție de BRM marchează astfel o etapă așteptată, acut necesară în procesul de dezvoltare a piețelor de energie electrică românești și de aliniere la exigențele în materie ale legislației UE”, arată reprezentanții BRM.

Pentru a putea opera piețe centralizate de energie electrică reglementate de către ANRE, BRM a cerut Autorității o licență pentru activitatea „operatorului pieţei de energie electrică”.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole