PMB are probleme! Instituția are conturile blocate pentru datorii de 3 miliarde de lei. Ce soluție a găsit Nicușor Dan

Publicat: 30 dec. 2020, 09:31, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
PMB are probleme! Instituția are conturile blocate pentru datorii de 3 miliarde de lei. Ce soluție a găsit Nicușor Dan
nicusor dan

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a solicitat sprijinul Guvernului Cîțu, fiindcă din cauza datoriilor de trei miliarde de lei, conturile PMB sunt blocate și nu se pot face investiții.

Printre investiţiile blocate din cauza acestei situaţii, Nicușor Dan a vorbit despre lucrările de extindere din Prelungirea Ghencea sau cele de la staţia de la Glina.

Nicușor Dan s-a întâlnit marți cu ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, căruia i-a solicitat să permită creșterea gradului de îndatorare a Primăriei. În acest mod, se vor putea face și investiții.

Nicușor Dan a cerut ajutorul Ministerului de Finanțe

 „Am găsit datorii curente de 3 miliarde de lei. Asta înseamnă trei sferturi din bugetul pe un an. Am avut îngăduinţa Ministerului de Finanţe, care ne-a compensat pe termie (pentru energia termică – n.r.) 300 de milioane de lei. Am avut îngăduinţa marii majorităţi a creditorilor, care ne-au eşalonat plăţile. Conturile noastre sunt încă blocate pentru investiţii. (…) Am făcut o vizită la ministrul de Finanţe şi modul în care am dori să rezolvăm această situaţie, care e un blocaj, este să asumăm pentru 2021 că din banii pe care îi primim de la bugetul naţional şi banii pe care îi colectăm noi din diverse taxe să acoperim cheltuielile de funcţionare şi datoriile curente.

Cu acceptul Ministerului de Finanţe, să ridicăm nivelul de îndatorare. Avem un mare avantaj, că suntem puţin îndatoraţi pe termen mediu şi lung în comparaţie cu oraşele occidentale. Deci ne putem împrumuta, dacă ne dă voie Ministerul de Finanţe. Domnul ministru Alexandru Nazare mi-a spus să fac solicitările în scris ca departamentele ministerului să dea un punct de vedere”, a declarat primarul Nicuşor Dan, marți seara, la postul B1 TV.

Edilul a declarat că suma pentru care sunt blocate conturile pe investiţii este de 40 milioane lei.

„40 de milioane de lei nu este o sumă aşa de mare la nivelul bugetului Bucureştiului. Noi primim cam 260 – 280 milioane lei de la Guvern, în fiecare lună, din care dăm 60 milioane lei la transportul public, dăm 60 de milioane lei la termie, mai dăm 70 milioane lei la salarii, mai dăm vreo 40 milioane lei ajutoare sociale pe care am asumat că le plătim, mai sunt alte cheltuieli şi nu rămânem cu mare lucru”, a explicat Nicuşor Dan.