PNL cere revocarea consiliului de conducere a ANRE: „Subminează Guvernul României”

Conducerea Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei ar putea fi schimbată după ce ar fi criticat ordonanța guvernamentală din domeniul energiei, dată luni.

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan susține că se va discuta acestă propunere cu partenerii de coaliție la începutul săptămânii viitoare, deoarece nu este normal ca reprezentanții ANRE să participe la discuții pe marginea OUG, să o semneze apoi să se arate nemulțumiți de ea.

„Ceea ce face ANRE este o situație care duce la decredibilizarea și subminarea Guvernului României, ei protejează marii jucători din domeniu. ANRE nu servește consumatorul român”, a declarat rareș Bogdan într-o intervenție la Digi24.

Acesta i-a cerut vicepreședintelui Mircea Man, singurul reprezentant al PNL la vârful ANRE, retragerea din Consiliul de Administrație sau o poziționare publică împotriva comunicatului ANRE.

Luni seara, Guvernul a decis o nouă schemă de compensare a prețului energiei electrice și a gazelor naturale, pentru următorul an.

Criticile ANRE

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a avertizat Guvernul că ordonanța de urgență pentru plafonarea facturilor încalcă flagrant regulile europene deoarece limitează comerțul comunitar cu energie.

Din acest motiv, ordonanța de urgență riscă să aducă României o procedură de sancționare (infringement) din cauza limitării prețului la producători.

Mai mult, ordonanța ar putea genera ieșirea unor furnizori de pe piață.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole