PNL, divizat: tabăra pro-Cîțu va participa la ședința din Parlament pentru prezentarea moțiunii de cenzură. Strategia este să împingă votul moțiunii până după congres

Publicat: 09 sept. 2021, 10:53, de Mihaela Verdes, în ESENȚIAL , ? cititori
PNL, divizat: tabăra pro-Cîțu va participa la ședința din Parlament pentru prezentarea moțiunii de cenzură. Strategia este să împingă votul moțiunii până după congres

ACTUALIZARE 11.15 Majoritatea parlamentarilor din Birourile permanente reunite ale Legislativului a aprobat, în ședința care a început la ora 10:00, prezentarea moțiunii de cenzură în plen, de la ora 16:00. PNL este divizat: susținătorii lui Florin Cîțu la congresul din 25 septembrie vor fi în plen, în timp ce liberalii pro-Orban nu vor fi prezenți.

Senatorul PNL Virgil Guran a declarat, la RFI, că liberalii care îl susțin pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie nu vor participa la ședință.

Astăzi (joi – n.r.) noi nu mergem la plenul comun. Noi ne-am hotărât, cel puțin susținătorii lui Ludovic, ne-am hotărât să nu mergem, să nu participăm la moțiune, să arătăm că de fapt noi nu vrem să dăm jos Guvernul nostru (…).

Pentru a demonstra că noi nu dorim acest lucru, pentru că din păcate, se folosește în această competiție internă, se acreditează ideea că noi, cei care îl susținem pe Ludovic Orban, vrem să dăm jos propriul Guvern. Nu este adevărat și vom demonstra că nu este adevărat”, a spus Virgil Guran.

Senatorul crede că PNL a ajuns la mâna PSD-ului, pentru rămânerea la guvernare. „Din păcate, cred că vom ajunge să ne ghidoneze PSD-ul din spate”.

Schimbare de strategie în PNL, decisă într-o ședință a conducerii liberalilor, din această dimineață. Liderii apropiați de Florin Cîțu au decis să le permită parlamentarilor PNL să participe la ședința de plen în care va fi citită moțiunea de cenzură.

Surse politice spun, conform Digi24, că parlamentarii PNL ar putea participa la plenul din această după-amiază tocmai pentru a respinge calendarul moțiunii de cenzură. În acest fel, votul ar putea fi împins până după congresul liberalilor din 25 septembrie, lucru care poate decide viitorul lider PNL.

Orban: Citirea moțiunii nu are nevoie de cvorum

Azi, la ora 16.00, se va întruni plenul Parlamentului, convocat de preşedinţii Camerei Deputaţilor și Senatului, Ludovic Orban și Anca Dragu, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului Cîțu. Ludovic Orban a precizat că şedinţa plenului se va desfăşura chiar dacă nu se întruneşte cvorum la şedinţa Birourilor permanente reunite, care are loc joi dimineață.

Ludovic Orban_INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu
Ludovic Orban (Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu)

Odată convocată, şedinţa se desfăşoară (…), plenul este suveran”, a precizat Ludovic Orban, menţionând că plenul are capacitatea de a vota ordinea de zi.

Premierul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură.

Nici grupul parlamentar al minorităţilor naţionale nu va participa la niciuna dintre şedinţele de plen pe tema moţiunii de cenzură, demers care nu este pe agenda românilor, după cum a declarat liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian, pentru Agerpres.

Pe de altă parte, parlamentarii PSD vor participa la şedinţa de plen reunit în care ar urma să se citească moţiunea de cenzură, însă cel mai probabil nu vor fi prezenţi la şedinţa Birourilor permanente reunite în care se stabileşte ordinea de zi a şedinţei de plen comun, a precizat liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu.

Moțiune USR PLUS – AUR împotriva Guvernului Cîțu

Moţiunea de cenzură intitulată „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!” a fost înregistrată în 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.