Poet bătut și violat de poliția rusă, după ce a citit versuri anti-război

Poetul moscovit Artem Kamardin, de 31 de ani, a fost bătut și violat cu o bară de ganteră în propria locuință de către polițiștii ruși, după ce a recitat public versuri împotriva războiului.

De violențe au avut parte și pe iubita lui, Alexandra Popova, cât și pe colegul lor de apartament, Alexander Menyukov.

Potrivit avocatului lui Kamardin, poliția l-a violat pe poet cu o bară de ganteră – nu la secția de poliție, ci în propria sa casă. În prezent, Kamardin se află încă în custodia poliției, iar împotriva lui i s-a deschis un dosar penal pentru că a recitat o poezie împotriva războiului la un eveniment anti-mobilizare ținut duminică.

Jurnaliștii de la publicația independentă rusă Meduza au vorbit cu colegul de cameră al lui Kamardin, Alexander Menyukov, în prezent eliberat și martor în cazul lui Kamardin.

„O întreagă hoardă a intrat cu mitraliere peste noi”

Alexandru Meniukov -activist, colegul de cameră al lui Artem Kamardin, descrie cum s-au petrecut incidentele:

„Ne așteptam să vină să ne caute, dar nu ne așteptam la asta. Înainte de percheziție au petrecut tot timpul postați în afara blocului nostru. Cu o oră înainte de percheziție, un Ford Transit neînmatriculat a oprit lângă clădire. Era prea târziu să ne ascundem – pur și simplu ne-ar fi arestat afară și ne-ar fi târât înapoi în apartament.

Inițial au spart ușa la un apartament la câteva etaje deasupra noastră, i-au pus pe toți la pământ și s-a dovedit a fi doar o familie obișnuită – o mamă și o fiică. Când și-au dat seama că nimerit unde nu trebuie, au coborât la noi și au început să sune și să bată în uşă. Am stat acolo ascultând vreo 20 de minute.

Apoi au încercat să spargă ușa, dar le-a fost greu. Am sunat un avocat și i-am spus ce se întâmplă. Ne-a spus să deschidem ușa pentru că altfel ne-ar acuza că „ne-am opus arestării”. Am deschis ușa, apoi am mers toți trei în camere diferite.

O întreagă hoardă a intrat cu mitraliere peste noi. Nu ne-au arătat un mandat de percheziție; forțele speciale tocmai au intrat în apartamentul nostru. Nici măcar un anchetator nu era. Doar câțiva agenți care erau la conducere și o unitate de forțe speciale”.

Violențe greu de descris

„Alexandra [Popova] a fost cea care a deschis ușa. Au pus-o în camera cea mai apropiată [de ușa de la intrare], iar noi eram în cele mai îndepărtate două. Nu am văzut și nu am auzit nimic din ce i s-a întâmplat Alexandrei. Dar am auzit ce sa întâmplat cu Artem. Era imposibil să nu aud. O mulțime de instituții de presă au scris că Artem a fost violat în departamentul de poliție. Nu este adevărat – s-a întâmplat în apartamentul nostru.

M-am întins pe podea, au intrat în cameră și m-au lovit de câteva ori. L-au întrebat pe agent: „Tipul ăsta?” Și el a spus: „Da, da, da. Acela.”

Cele mai multe lovituri le-am primit în spate. Am urechea puțin ruptă și sunt vânătăi pe încheieturi și vânătăi pe spate. După ce m-au bătut, [unul dintre ei] m-a apăsat pe spate cu piciorul. Nu știu cât timp am petrecut așa. Apoi m-au împins pe hol, iar agentul a spus: „Oh, nu ăla”. Și m-au mai lovit de câteva ori.

Între timp, îmi distrugeau camera. Au scotocit în lucrurile mele personale, au dărâmat rafturile și au dat totul peste cap. Apoi au început să mă lovească cu bastonul pentru a încerca să mă facă să le spun parola laptopului meu. Dar laptopul îi aparține fostei mele iubite – tocmai mi-l dăduse să-l țin. Nici măcar nu știam parola”.

Anchetați de poliție

„După aceea, i-au dus pe Artem și Alexandra la Comisia de anchetă, apoi pe mine. Artem este acuzat în temeiul articolului 282 din Codul penal rus: „Incitarea la ură cu amenințarea la violență”. Este reținut pentru 48 de ore.

Un tânăr detectiv mi-a pus o grămadă de întrebări despre Artem: ce fel de poezie scrie, cu cine vorbește, care sunt părerile lui politice. „Nu știu”, „Nu-mi amintesc” au fost răspunsurile mele.

După miezul nopții, avocatul meu a cerut să se încheie interogatoriul, deoarece este ilegal să continui să interoghezi un martor după miezul nopții. Anchetatorul a refuzat. Șeful lui tocmai îi trimisese noi întrebări pe care trebuia să le pună.

M-au eliberat la trei dimineața. Eu și Alexandra am mers de la Comisia de anchetă la camera de urgență. A avut o comoție cerebrală. Era în stare de șoc. Au recomandat spitalizarea de urgență, dar ea a refuzat, pentru că s-a gândit că s-ar putea să mai facă ceva pentru a-l ajuta pe Artem.

După aceea, ne-am dus la apartament să vedem în ce stare se aflau lucrurile. Ne-am împachetat lucrurile și, de atunci, mergem între alte apartamente. Nu mă doare nimic, dar îmi simt capul greu. Încerc să mă adun mental”, a încheiat povestirea Alexandru Meniukov, colegul de cameră al lui Artem Kamardin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Ministrul de Interne al Austriei va anunța la București aderarea, în...

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, va fi prezent miercuri la București la invitația ministrului Lucian Bode, iar cu acest prilej va face...