Poliomielită: Virusul polio a fost descoperit în apele uzate dintr-o suburbie a New York-ului

Publicat: 09 aug. 2022, 14:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Poliomielită: Virusul polio a fost descoperit în apele uzate dintr-o suburbie a New York-ului

Autoritățile din domeniul sănătății anunță că a fost detectat virusul poliomielitei în apele uzate dintr-o suburbie a New York-ului, transmite BBC.

În 2013, a fost depistat primul caz în comitatul Rockland. Oficialii încă nu pot spune cu exactitate dacă virusul se răspândește în mod activ.

În SUA, poliomielita a fost în mare parte eradicată, datorită campaniei de vaccinare care a debutat în 1955.  Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA, prezența poliomielitei în apele uzate sugerează că pot exista și alte persoane care elimină virusul în fecale.

Până acum, testele de laborator arată că tulpina depistată este comparabilă genetic cu cea găsită în Israel, deși pacientul nu are istoric de călătorie în această țară. De asemenea, tulpina este comparabilă cu virusul detectat în Regatul Unit.

Luni, principalul oficial de sănătate din New York, Mary Bassett, i-a îndemnat pe americanii de toate vârstele să-și facă vaccinul antipolio.

„Având în vedere cât de repede se poate răspândi poliomielita, acum este momentul ca fiecare adult –  părinte și tutore –  să se vaccineze pe ei înșiși și pe copiii lor”, a spus ea.

Poliomielita este o boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor); există 3 tipuri de virus polio (tip1,2,3). Boala este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă, dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă.

În România, ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria).

Virusul polio, extrem de contagios

Virusul se transmite interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picături (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene). Vaccinul este singura soluție de prevenire a bolii.

Administrarea vaccinului polio injectabil (VPI) are un număr extrem de limitat de contraindicații și efecte secundare reduse, ceea ce îl recomandă ca un vaccin sigur, transmite Institutul Național pentru Sănătate Publică.