Poliția de Frontieră: formularul PLF trebuie completat de toți oamenii care intră în România

Toate persoanele care sosesc în România trebuie să completeze formularul digital de intrare în țară (PLF), indiferent de specificul punctului  de trecere a frontierei folosit: rutier, aerian, feroviar sau naval, avertizează Poliția Română de Frontieră.

„Documentul se completează exclusive on-line, pe platforma https://plf.gov.ro. Acesta va fi verificat la intrarea in ţară de către poliţiştii de frontieră cu ocazia derulării formalităţilor de control. Menţionăm că, în situația în care o persoană se prezintă în punctul de trecere a frontierei fără formular acesteia i se permite intrarea în ţară.Guvernul României a aprobat în ședința de Guvern, din data de 03.02.2022, Ordonanța de Urgență nr. 5/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România”, a reamintit Poliția Română de Frontieră pe pagina de Facebook a instituției.

Ce modificări are PLF de la 9 februarie 2022

Actul normativ aduce mai multe completări care vizează îmbunătățirea mecanismului de completare a formularului digital de intrare în România (PLF). Documentul prevede creșterea termenului în care o persoană are obligația de a completa formularul digital de intrare în România de la 24 de ore la cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României.

“Obligația persoanelor de a completa formularul nu este considerată a fi îndeplinită în cazul introducerii în formular date de identitate eronate sau incomplete. Prin excepție, pentru minori și persoanele lipsite de capacitate de exercițiu (ex. minori, persoane cu handicap), obligația de a completa formularul revine părinților, tutorelui sau reprezentantului legal”, a adăugat Poliția de Frontieră.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 5/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România prevede și unele categorii de personal exceptate, care vor avea obligația de a completa formularul, o singură dată la intrarea în România, prin bifarea opțiunii „personal exceptat” de pe formular.

Cine face excepție de la completarea PLF

✔ Piloții de aeronave și personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă și personalul feroviar;

✔ Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane;

✔ Personalul navigant maritim și fluvial, precum și personalul de deservire a platformelor maritime;

✔ Personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor și personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat) polițiștii care participă la misiuni de aducere în România, sub escortă, a persoanelor urmărite internațional și a celor transferate în vederea continuării executării pedepsei cu închisoarea în conformitate cu prevederile Legii nr. 302/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

✔ Personalul implicat în executarea misiunilor de transport pacienți ai serviciului medical la și din unități sanitare aflate în afara teritoriului României.

✔ Persoanele în vederea deplasării la locul de muncă tranzitează frontiera de stat cel puțin o dată în 24 de ore.

Cine nu completează PLF va primi amendă între 500 și 3.000 de lei

De asemenea, valoarea contravențiilor care pot fi aplicate pentru nerespectarea obligațiilor ce revin fiecărei persoane la completarea PLF este acum cuprinsă între 500 și 3.000 lei. Prevederile OUG nr. 5/2022 se aplică începând cu data de 09.02.2022.

Cum se completează PLF de intrare în România

Documentul se completează exclusive on-line, pe platforma https://plf.gov.ro. Acesta va fi verificat la intrarea in ţară de către poliţiştii de frontieră cu ocazia derulării formalităţilor de control. Formularul nu trebuie printat. Îl arătați vameșilor direct de pe telefon.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole