Politico: „Funcția lui Ciucă are termen de expirare”

“Noul guvern este un armistițiu neliniștit între liberali și social-democrați”, notează Politico, într-un articol despre ultimele evenimente derulate pe scena politică a României.

Potrivit Politico, Nicolae Ciucă a devenit premierul României în urma unui acord de coaliție cu foștii rivali din Partidul Social Democrat (PSD) de centru-stânga. “Ciucă va conduce un cabinet cu opt miniștri din propriul Partid Național Liberal (PNL) de centru-dreapta, plus nouă membri PSD și trei din grupul etnic maghiar UDMR. Liderul UDMR, Hunor Kelemen, va fi vicepremier. Numărul final al votului de joi a fost de 318 deputați pentru și 126 împotrivă”, scrie sursa citată.

Politico susține că alianța dintre foștii rivali, care și-au adresat acuzații dure de corupție la alegerile generale din 2019, neliniștesc mulți parlamentari liberali. “Dar Ciucă, în încercarea de a liniști parlamentarii înainte de votul din Parlament, a spus că ‘mai presus de orice orgoliu și adversitate politică este interesul românilor’”, continuă publicația. Potrivit sursei, noul guvern care a depus jurământul joi, va trebui să confrunte starea dezastruoasă provocată de pandemie, dar și creșterea inflației.

Un alt aspect care a atras atenția celor de la Politico este faptul că “funcția lui Ciucă are termen de expirare, acesta urmând să schimbe locurile cu un candidat PSD în 2023 printr-un sistem de rotație agreat”. Ei mai scriu și că durata alianței a fost pusă sub semnul întrebării de mulți, inclusiv de liderul PSD Marcel Ciolacu, care a declarat presei că se preconizează că aceasta va dura „cel puțin un an”.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole