Polițiști condamnați la închisoare cu executare pentru luare de mită

Curtea de Apel Oradea a dat sentinţa definitivă în cazul a 5 poliţişti bihoreni trimişi în judecată, acuzaţi că au luat mită, cu precădere de la șoferi străini. Foștii polițiști au primit între 4 ani și 6 luni și 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

Curtea de Apel Oradea a hotărât condamnarea a cinci foști agenți de poliție din Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Poliţia Municipiului Salonta, la pedepse privative de libertate, pe perioade cuprinse între 4 ani și 6 luni și 6 ani și 4 luni închisoare, cu executare, pentru luare de mită în formă continuată.

Pentru doi dintre aceștia, alături de infracțiunea de corupție s-a reținut cea de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, arată DGA.

Dosarul a fost inițiat după sesizarea din oficiu, în aprilie 2012, a Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.

Mai mulți polițiști din Salonta opreau în trafic mașini, în special din Ungaria, şi le cereau șoferilor documente de călătorie sau care dovedeau plata rovignetei, documente de transport ale mărfurilor sau sanitar-veterinare, iar ulterior, în cazul în care șoferii nu aveau actele solicitate, le aduceau la cunoştinţă norme legale încălcate şi pretindeau amenzi contravenţionale substanţiale.

Totodată, le dădeau de înţeles șoferilor că „se pot înţelege”, insinuând restituirea documentelor de călătorie sub condiţia unei sume de bani, plătite nemijlocit şi direct în mâinile poliţistului.

„Această practică a foștilor agenţi de poliţie se desfăşura atât în ceea ce privește contravenţiile la ordinea publică, cât şi la regimul contravenţiilor rutiere. Inculpații se orientau în special asupra cetăţenilor străini, respectiv autoturisme sau vehicule care purtau numere de înmatriculare străine. Motivul consta în aceea că cetăţenii străini erau concentraţi pe tranzitarea zonei iar, în cazul pierderii documentelor de călătorie, prezentau disponibilitate să plătească orice sume deţinute pentru a li se permite continuarea deplasării. În același timp, aceştia nu cunoșteau dacă lucrătorul de poliţie putea ori nu să încaseze sume de bani în mod direct ca urmare a sancțiunilor aplicate și nu cunoșteau sistemul de contestare al măsurilor dispuse și nici gradele şi competenţele agenţilor de poliţie”, transmite DGA.

Foștii polițiști activau lucrau nu doar acolo unde erau mulți străini, ci își alegeau zonele astfel încât să creeze circumstanţe cât mai credibile pentru subzistenţa contravenţiilor. Astfel, activau pe ieşirile Nord şi Sud ale municipiului Salonta, pe DN E671 spre Mădăraș şi spre Ciumegiu, cu predilecţie în apropierea unei staţiei de carburanţi situată imediat după o curbă deosebit de periculoasă, unde viteza era limitată la 30 km/h şi încălcarea acestei obligaţii era iminentă.

Un alt loc preferat era drumul de legătură 79B dintre frontiera româno-ungară şi municipiul Salonta, un drum în aliniament cu vizibilitate bună în câmp deschis pe care se află o trecere la nivel cu calea ferată fără barieră şi unde mulţi conducători nu respectau semnificaţia indicatorului STOP.

Foștii polițiști au fost trimiși în judecată în iunie 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...