Polonia a blocat oferta Germaniei pentru un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU

Polonia se opune dorinței Germaniei de a avea un loc permanent în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, a declarat joi ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

Din punctul de vedere al Poloniei, propunerea, făcută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, este „destul de ciudată” şi „o mare dezamăgire”.

Volodimir Zelenskiy s-a exprimat miercuri în favoarea Germaniei ca aceasta să aibă un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Există 193 de state membre ale ONU. Doar cinci ţări au locuri permanente în Consiliul de Securitate: SUA, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa – şi drept de veto. Consiliul are şi 10 membri nepermanenţi, aleşi o dată la doi ani.

Germania ar trebui mai întâi să-şi asume responsabilitatea pe care a avut-o în relaţia cu Polonia pentru distrugerile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a menționat Blaszczak. „Cererea de reparaţii de război pe care am adresat-o Germaniei este încă validă„, a mai spus acesta.

În octombrie anul trecut, guvernul de la Varșovia a cerut Berlinului să plătească 1,3 trilioane de euro drept compensație pentru pierderile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, guvernul german a respins orice cerere de despăgubiri de război și a citat Tratatul Doi-plus-Patru din 1990 cu privire la consecințele reunificării Germaniei în politica externă, Berlinul considerând că problema a fost rezolvată și cazul s-a încheiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole