Polonia avertizează Rusia că va pierde, inevitabil, într-un război cu NATO

Publicat: 25 apr. 2024, 19:23, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Polonia avertizează Rusia că va pierde, inevitabil, într-un război cu NATO

Polonia a emis un avertisment puternic, afirmând că un conflict militar între Rusia condusă de Vladimir Putin și NATO s-ar încheia cu „o înfrângere inevitabilă” pentru Moscova, a declarat joi ministrul de externe al Poloniei, Radosław Sikorski.

În timpul unui discurs în fața Seimului, camera inferioară a parlamentului polonez, Sikorski a subliniat că „nu noi, Occidentul, ar trebui să ne temem de un conflict cu Putin, ci exact invers„. „Este important să reamintim acest lucru, nu pentru a intensifica sentimentul de amenințare la adresa rușilor, deoarece NATO este un pact defensiv, dar pentru a arăta că un atac al Rusiei împotriva oricărui membru al Alianței ar duce la înfrângerea sa inevitabilă„, a adăugat el.

Ministrul polonez a evidențiat discrepanțele dintre potențialul militar și economic al Rusiei și cel al Occidentului, afirmând că NATO are de trei ori mai mulți militari, de trei ori mai multe resurse aeriene și de patru ori mai multe nave decât Rusia.

Singura speranță a lui Putin este lipsa noastră de determinare„, a avertizat Sikorski.

Îngrijorările privind posibilitatea ca violența din conflictul armat dintre Rusia și Ucraina să se extindă la nivel european au crescut în rândul aliaților occidentali și al oficialilor militari de frunte. Mai ales că Putin continuă să lanseze amenințări nucleare voalate împotriva Occidentului și să plaseze arme atomice în Belarus, țară învecinată cu membrii NATO Polonia, Lituania și Letonia.

Întoarcerea lui Sikorski în funcția de ministru de externe a urmat succesului lui Donald Tusk în alegerile din octombrie anul trecut, care a înlocuit partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) după opt ani la putere. De atunci, administrația de centru-dreapta a lui Tusk încearcă să anuleze politica PiS, promițând să restaureze standardele democratice în țară și să îmbunătățească relațiile cu Bruxelles-ul.

Recent, Tusk a avertizat că Europa se află într-o „eră prebelică”, dar mai are „mult de mers” înainte de a fi pregătită să facă față amenințării rusești. De asemenea, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Polonia este „pregătită” să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său dacă NATO decide să întărească flancul său estic.

Sikorski a criticat și politica externă a guvernului precedent, numind-o „o serie de asumări ideologice greșite, idei proaste, decizii greșite și omisiuni”. Aceasta a dus la pierderi financiare, „pierderea credibilității și prestigiului”, deteriorarea relațiilor externe și a dus Polonia „la marginile celor mai importante dezbateri în Uniunea Europeană, precum și în NATOl”.

În timp ce guvernul precedent a ales „o cale a confruntării”, noul executiv polonez va avea alte priorități, a spus Sikorski, privind cu optimism preluarea președinției rotaționale a UE în primul semestru al anului 2025.

Dezvoltarea și securitatea Poloniei trebuie să se bazeze pe doi piloni: cooperarea transatlantică – menținută independent de deciziile alegătorilor americani – și integrarea europeană„, a subliniat el, făcând aluzie la posibilitatea ca Donald Trump, să revină la Casa Albă și la impactul potențial asupra alianței militare transatlantice.

Polonia devine rapid o putere militară majoră și a 14-a cea mai mare cheltuitoare în domeniul militar din lume, după ce și-a mărit cheltuielile cu 75% între 2022 și 2023, ajungând la 31,6 miliarde de dolari, conform datelor publicate săptămâna aceasta de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.