Polonia blochează importurile de cărbune de la ruși

Guvernul polonez a decis, marți, să blocheze importurile de cărbune din Rusia, ca parte a unei strategii globale de reducere a dependenței energetice de Rusia. Astfel, companiile private care vor importa cărbune rusesc vor avea de suferit sancțiuni financiare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Mueller, a declarat că Polonia nu mai poate aștepta ca întreaga Uniune Europeană să adopte această politică. În ultimii ani, țara a adoptat o serie de măsuri pentru a reduce utilizarea surselor de energie din Rusia, potrivit abcNEWS.

Cărbunele rusesc reprezintă 13 la sută din combustibilul folosit în fiecare an, potrivit lui Piotr Lewandowski, președintele Institutului de Cercetări Structurale din Varșovia.

Jumătate din cărbunele rusesc importat este folosit pentru a genera căldură în case individuale, în timp ce restul este folosit pentru termoficare sau industrie. „De aceea este mult mai ușor să interziceți cărbunele în ultima săptămână a lunii martie decât în ​​octombrie. Întrebarea acum este cum vă pregătiți pentru următorul sezon de încălzire?”, a spus Lewandowski.

Președintele Institutului de Cercetări Structurale din Varșovia a adus în discuție două soluții: aceea de a cumpăra cărbune din alte surse și acordarea de stimulente pentru ca cetățenii să poată produce energie în propriile locuințe.

Partea americană va furniza blocului comunitar cel puțin 15 miliarde de metri cubi

SUA și UE au anunțat un acord major pentru gaz natural lichefiat, într-o încercare de a reduce dependența Europei de energia rusească. În baza înțelegerii, partea americană va furniza blocului comunitar cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de LNG până la sfârșitul anului.

Acordul a fost anunțat vineri, în timpul vizitei pe care o efectuează în Europa președintele SUA, Joe Biden, care a participat la summiturile de la Bruxelles și care acum va merge în Polonia.

UE anunțase deja că intenționează să renunțe gradual la gazul rusesc, ca răspuns la agresiunea rusă cu care se confruntă Ucraina. Un astfel de demers presupune creșterea importurilor de la alți furnizori și suplimentarea energiei din surse regenerabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...