Polonia e în pană de muncitori în construcții, după ce ucrainenii au plecat pe front

De la debutul invaziei ruseşti, în 24 februarie, muncitorii ucraineni care lucrau pe șantierele din Polonia au plecat în țara lor, la război, iar polonezii se confruntă cu o criză acută de muncitori în sectorul construcțiilor.

„Nu mai am niciun angajat ucrainean”, toţi au rămas în ţara lor pentru a lupta împotriva invaziei ruseşti, a declarat pentru AFP Szymon Janiewski, patronul unei mici firme de construcţii din Varşovia.

De la debutul invaziei ruseşti, în 24 februarie, „toată lumea din sectorul construcţiilor are aceeaşi problemă cu mâna de lucru, muncitorii ucraineni”, spune Szymon Janiewski, citat de Agerpres.

Polonia a primit în ultima lună 2,2 milioane de refugiaţi din Ucraina, însă este vorba în mare majoritate de femei, copii şi persoane în vârstă.

Potrivit datelor oficiale, înaintea invaziei ruseşti, peste 300.000 de ucraineni beneficiau de un permis de sejur în Polonia, însă numărul real este estimat mai aproape de 1,5 milioane.

„Cetăţenii ucraineni, bărbaţii, şi-au abandonat locul de muncă din Polonia şi au plecat să îşi apere ţara”, a declarat ministrul polonez al Familiei şi Afacerilor Sociale, Marlena Malag. Aceasta a adăugat că „angajatorii au semnat că unele sectoare riscă să se confrunte cu o lipsă de mână de lucru”.

Sectorul construcţiilor pare a fi cel mai afectat. „Înainte de declanşarea războiului, sectorul angaja 1.370.000 de persoane, toate profesiile cumulate, dintre care peste 480.000 de străini. În rândul acestora din urmă, patru din cinci erau ucraineni”, a declarat preşedintele Asociaţiei angajatorilor din construcţii, Jan Stylinski.

Potrivit estimărilor acestei asociaţii, aproximativ un sfert dintre ucraineni s-au întors în ţara lor de la începutul războiului.

Acest fenomen se adaugă unui lipse cronice de mână de lucru în sectorul construcţiilor. Încă din 2019, sectorul estima că se confruntă cu o lipsă de 150.000 de muncitori, care „astăzi a urcat la aproape 250.000 de muncitori”, a precizat Jan Stylinski. Potrivit acestuia, problema afectează în special firmele mici şi mijlocii, mai ales în estul Poloniei, zona din apropierea graniţei cu Ucraina.

„Cei zece ucraineni erau coloana vertebrală a firmei mele. Era o echipă cu care lucram de patru ani, pe care i-am pregătit la standardele mele şi cu care mă înţelegeam bine”, regretă Szymon Janiewski, patronul unei mici firme de construcţii din Varşovia, care acum este nevoit să apeleze la subcontractori.

Mâna de lucru nu este decât unul dintre efectele invaziei ruseşti în Ucraina. „La asta se adaugă alte probleme grave provocate de război: creşterea dramatică a preţului bitumului, carburanţilor, cimentului, lipsa altor produse esenţiale din cauza întreruperii lanţurilor de aprovizionare sau sancţiunilor, nu mai primim nimic din Belarus şi Rusia”, a declarat Barbara Dzieciuchowicz, preşedinta Camerei naţionale a constructorilor de drumuri.

La finele lunii februarie, preţul materialelor de construcţii a crescut, în medie, cu 27% comparativ cu luna februarie 2021, însă de exemplu preţul materialelor pentru izolare a crescut cu 72% în aceeaşi perioadă, în contextul unei inflaţii de 8,5% şi al unei creşteri a costului cu mâna de lucru.

În aceste condiţii, Barbara Dzieciuchowicz preferă să nu se gândească la viitor. „Este complet imprevizibil. Mă concentrez pe prezent, pe imediat”, spune Barbara Dzieciuchowicz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole