Polonia intenționează să se retragă din tratatul european privind violenţa împotriva femeilor / Consiliul Europei, îngrijorat

Polonia se va retrage din tratatul european privind violenţa împotriva femeilor, este anunțul făcut de ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro.

Conform acestuia, luni vor fi declanșate demersurile pentru ca Polonia să se retragă din tratatul privind violența împotriva femeilor, scrie BBC.

Ministrul polonez al Justiției este de părere că această convenţie a încălcat drepturile părinţilor şi „conţine elemente de natură ideologică”.

Zbigniew Ziobro spune că documentul, cunoscut sub numele de Convenţia de la Istanbul, este „dăunător”, deoarece a impus şcolilor să-i înveţe pe copii despre gen și a adăugat că reformele introduse în ţară în ultimii ani oferă protecţie suficientă femeilor.

În urma deciziei, mii de persoane au ieșit în stradă în semn de protest, afișând pancarte cu mesajul: ”PiS este iadul femeilor”. ”Scopul este legalizarea violenţelor domestice”, a declarat una dintre organizatoarele marşului din Varșovia.

Preşedintele Andrzej Duda a fost reales la începutul acestei luni în urma unei campanii în care a descris promovarea drepturilor LGBT ca o „ideologie” mai distructivă decât comunismul.

Consiliul Europei, îngrijorat de intenția Poloniei

Consiliul Europei s-a declarat îngrijorat de intenţia guvernului conservator polonez de a denunţa Convenţia de la Istanbul privind violenţa împotriva femeilor.

Este un „un regres important”, consideră organismul european, relatează AFP, citată de Agerpres.

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a calificat drept„alarmante” recentele declaraţii ale guvernului polonez privind intenţia Poloniei de a părăsi Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul), adoptată în anul 2011. Polonia a semnat acest tratat în anul 2012, când la Varşovia conducea guvernul de centru-dreapta al fostului premier Donald Tusk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...