Polonia rămâne cea mai homofobă țară din UE pentru al doilea an la rând

Publicat: 21 mai 2021, 19:01, de Mădălina Bălăceanu, în Internațional , ? cititori
Polonia rămâne cea mai homofobă țară din UE pentru al doilea an la rând

Polonia a fost clasificată, pentru al doilea an la rând, drept cea mai puțin prietenoasă țară din Uniunea Europeană față de comunitatea LGBT, conform raportului Rainbow Europe publicat anual de ONG-ul ILGA-Europe.

Din 100 de puncte, reprezentanții ONG-ului au acordat Poloniei doar 13 puncte. Singurele țări care au primit mai puține puncte decât Polonia au fost Belarus (12 puncte), Monaco (11), Rusia (10), Armenia (8), Turcia (4) și Azerbaidjan (2).

ILGA-Europe au criticat Polonia pentru că n-ar fi acordat suficientă protecție comunității LGBT în timpul protestelor din această țară și pentru restricționarea libertății de exprimare a membrilor săi.

„Poliția atacă persoane [LGBT] în timpul evenimentelor publice în loc să le protejeze din cauza rezoluțiilor anti-LGBT adoptate de autoritățile locale”, afirmă organizația făcând referire la „zonele libere de LGBT” declarate de unele orașe și regiuni din Polonia, conform Euractiv.

„În Polonia avem atât [orașul] Szprotawa unde consiliul local a adoptat o declarație de solidaritate cu [comunitatea] LGBTIQ cât și peste 100 de municipii care au adoptat rezoluții împotriva așa-numitei ‘ideologii LGBT’”, a subliniat Henela Dalli, reprezentanta Comisiei Europene în Polonia, în timpul unui webinar de marți.