Polonia și țările baltice au decis demontarea a sute de statui din perioada sovieto-comunistă

Țările baltice și Polonia au decis să renunțe la moștenirea sovietică și comunistă. Potrivit Liberation, țările baltice, care făceau parte din fosta URSS, se distanțează de Rusia, considerată moștenitoarea Uniunii Sovietice, procedând la demontarea a numeroase monumente emblematice pentru perioada sovieto-comunistă, scrie Le Point.

Astfel, 24 de statui și alte monumente au dispărut deja din spațiul public polonez de la începutul lunii martie, din cele 60 existente la începutul anului.

Estonia a decis să renunțe, până la sfârșitul anului, la 400 de monumente sovietice existente încă pe teritoriul său.

Și Letonia a stabilit o listă cu 69 de monumente dedicate armatei roșii, care vor fi demontate până la 15 noiembrie. În cele din urmă, în Lituania, totul va fi retras din spațiul public și plasat în muzee, cu excepția ”stelelor” inscripționate cu numele soldaților uciși.

Dar evacuarea acestor mărturii sovietice nu se face fără probleme. Liberation precizează că minoritățile rusofone din țările baltice nu acceptă acest demers.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

CIA: Zelensky a deturnat bani din finanţarea americană

Jurnalistul Seymour Hersh susţine cã oficialii ucraineni sunt „în competiție pentru a înființa companii-paravan pentru tranzacții de export cu comercianți privați de arme”. Regimul Zelensky...