Ponta și Simion vor pica la o înțelegere pentru alianța PRO AUR?

Publicat: 04 mart. 2024, 20:42, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Ponta și Simion vor pica la o înțelegere pentru alianța PRO AUR?

Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, se află în negocieri avansate cu partidul extremist AUR pentru formarea unei alianțe politice sau electorale în vederea alegerilor locale și europarlamentare, conform unor surse politice. Miza AUR în această posibilă alianță ar fi asigurarea de resurse umane pentru birourile electorale, atât la nivel local, cât și pentru scrutinul european.

Discuțiile au fost inițiate la nivel de vicepreședinți, după ce conducerea Pro România a primit un refuz din partea PSD în ceea ce privește o colaborare. Victor Ponta, consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu și fondator al Pro România, a exprimat anterior că AUR reprezintă o amenințare serioasă și că partidele ar trebui să se unească pentru a contracara acest fenomen.

Avantajul Pro România în această posibilă alianță constă în prezența europarlamentarilor în partid, oferindu-le posibilitatea de a desemna reprezentanți în birourile electorale, responsabili cu monitorizarea corectitudinii votului și numărarea voturilor, atât la nivel local, cât și la nivel european. Această resursă ar putea compensa lipsa rețelelor locale a AUR în anumite regiuni.

Victor Ponta, întrebat despre începerea negocierilor, nu a confirmat explicit, dar a indicat că membrii Pro România, rămași în partid după anumite schimbări, au dreptul să candideze la alegerile locale fie sub sigla PRO România, fie în alianță cu alte partide.

Ponta a explicat că relația cu PSD s-a complicat din cauza lipsei de colaborare și a unor dificultăți în comunicare la nivel central. În ciuda discuțiilor inițiale cu lideri PSD la nivel județean, restricțiile impuse de comasarea alegerilor au complicat alianțele locale.

Decizia finală privind participarea la alegeri va fi luată în cadrul Pro România, ținând cont de schimbările din peisajul politic și de posibilitățile reale de colaborare cu alte formațiuni.