Popa (BNR): Preţurile plafonate la gaze și energie ar fi un calmant, care nu ar vindeca boala

În timp ce resurse minerale de miliarde de euro rămân neexploatate sub Marea Neagră, România importă gaze la prețuri foarte mari, pentru că statul nu creează cadrul legal şi fiscal pentru exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră, atrage atenția Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR). El susține că plafonarea prețurilor la gaze și energie nu ar rezolva problema de bază, ci ar fi mai degrabă un calmant, care nu ar vindeca boala.

Este ironic şi trist faptul că, pe de o parte, preţul gazelor a explodat dar, pe de alta România nu folosește resursele pe care le deține. Poate că încercând să rezolve o problemă, statul a cauzat alta sau chiar mai multe, probabil neintenţionat, arată Cristian Popa cu referire direct la situația gazelor offshore din Marea Neagră.

„Să intervină Statul!” se aude tot mai des în spaţiul public. „Sunt condiţii extraordinare!”, „Să plafoneze Statul preţurile!” răspund alte voci, cu şi mai mult entuziasm. Sunt trei evoluţii recente care mi-au atras atenţia, cu ajutorul cărora putem demonstra uşor, într-o manieră facilă, de ce vocile greşesc, şi de ce însăşi intervenţia etatistă este sursa, şi nicidecum soluţia, problemelor. (…). „Mâna invizibilă” a pieţelor libere, cea care aliniază cererea cu oferta, funcţionează de-o vecie şi acţionează asupra a milioane de produse prin miliarde de tranzacţii, aşezând lucrurile cum nici un planificator central (sau birocrat, sau conducător, sau dictator, sau cel mai puternic calculator/inteligenţă artificială) nu o poate face. (…) O piaţă liberă va căuta continuu să identifice şi satisfacă în cel mai bun mod dorinţele consumatorilor, iar prin concurenţă şi sistemul de stimulente va căuta să ofere cele mai bune produse la cele mai bune preţuri”, scrie Cristian Popa în articolul „În apărarea pieţelor”.

Plafonarea prețurilor

Preţurile gazelor şi electricităţii au explodat în Europa şi nu numai, din cauza cererii mari datorată revenirii consumului şi a ofertei reduse.

„Soluţia vehiculată de etatişti este plafonarea prin lege a preţurilor, deci „să rezolve Statul!”, de parcă aşa vor apărea mai multe gaze şi mai multă electricitate din neant. Dar legile economiei funcţionează independent de legile date în Parlament. Preţurile plafonate ar descuraja realizarea de investiţii în capacităţi de producţie, nicidecum invers, deci nu ar rezolva problema de bază, ar fi un calmant, care nu ar vindeca boala”, spune Cristian Popa.

Intervenția statului

Cristian Popa este de părere că este foarte posibil chiar ca statul să fi generat problemele din prima fază, deși el ar fi trebuit să dea soluțiile.

“Oare închiderea minelor şi a centralelor electrice pe cărbune nu a contribuit la actuala criză a preţurilor energetice în care ne aflăm? Oare introducerea sistemului de certificate CO2 nu a dus la creşterea costurilor, închiderea şi falimentarea unor centrale pe cărbune şi astfel la preţuri mai mari? Reducerea poluării şi înverzirea sistemului energetic este probabil necesară, însă ceva trebuie înlocuit cu altceva, doar eliminarea duce la penurie, eliminarea unei surse de energie trebuie să fie însoţită de dezvoltarea altora noi, şi asta folosind tot mecanisme competitive ale pieţei, căci altfel se ajunge la consecinţe neintenţionate, precum pene de curent sau preţuri uriaşe”, arată Popa.

Poate că încercând să rezolve o problemă, statul a cauzat alta sau chiar mai multe, probabil neintenţionat. Iar exemplul este situația legată de exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră.

„Este ironic şi trist că pe de o parte preţul gazelor a explodat, dar pe de altă parte Statul nu creează cadrul legal şi fiscal pentru exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră, deci nu permite companiilor private să exploateze aceste gazele. Însă, în acelaşi timp, Statul se oferă, binevoitor, să plafoneze preţurile, sau să le subvenţioneze, cu bani din taxele încasate…tot de la noi. Iar noi rămânem la întrebarea de ce cresc preţurile. Ne permitem oare să lăsăm aceste resurse minerale de miliarde de euro neexploatate sub Marea Neagră? Este Romania atât de bogată încât să importe gaze mai degrabă decât să le exploateze pe ale ei? La iarnă, când va fi frig, sau când vor veni facturile, ne vom gândi probabil cu jind la acele gaze”, susţine Cristian Popa.

Soluţia este ca oferta să fie lăsată să crească, nu să intervină statul, este de părere Popa.

„Dar soluţia nu este să intervină Statul, soluţia este să lăsăm oferta să crească. Iar oferta va creşte împreună cu preţul, căci asta îi motivează pe producători. Mulţi argumentează că în capitalism există inegalitate, dar ce aţi alege, inegalitate în bogăţie, sau egalitate în sărăcie?”, a mai arătat Cristian Popa. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole