Portugalia: Incendiile distrug pădurile. Peste 1.500 de pompieri mobilizați! Activarea mecanismului de protecție civilă comunitară

Aproximativ 1.500 de pompieri au încercat, duminică, să stingă trei incendii de pădure declanșate în centrul și nordul Portugaliei din cauza temperaturilor caniculare, transmite BFMTV.

Focul a ajuns la 50 de metri de ultima casă a unei localități. Mai sus, totul a ars, spune o locuitoare. Evacuată din casa ei, locuitoarea, o pensionară în vârstă de 76 de ani, a revenit și s-a bucurat să descopere că nicio casă nu a fost distrusă.

Totuși, incendiile au distrus vegetația de pe 1.500 de hectare și locuințe, potrivit protecției civile.

În incendiile din ultimele zile mai mulți pompieri s-au rănit, inclusiv locuitori, care au avut nevoie de îngrijire medicală pentru simptome de intoxicare sau epuizare.

Guvernul portughez a decis să ridice nivelul de alertă și de contigență începând de luni până vineri, săptămâna aceasta, și a cerut Uniunii Europene să activeze mecanismul de protecție civilă comună, obținând două avioane bombardiere de apă staționate în Spania.

Ne confruntăm cu o situație aproape fără precedent din punct de vedere meteorologic, a comentat comandantul național pentru protecție civilă, Andre Fernandes, având în vedere că vineri și sâmbătă au fost înregistrate peste 120 de incendii.

Ministrul portughez al Internelor, Jose Luis Carneiro, a subliniat că temperatura a ajuns la 45 de grade Celsius și că Portugalia se confruntă cu o cumulare de factori de la incendiile din iunie-octombrie 2017, care au provocat peste o sută de decese.

În prezent, Portugalia este stăpânită de  caniculă, în condițiile în care 28,4% din suprafața țării este cuprinsă de o ”secetă extremă”, față de 1,4% cu o lună în urmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Șefa sindicatului ASF, Mihaela Constantinescu, marioneta lui Nicu Marcu

Șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a început o prigoană împotriva celor care denunță în presă abuzurile din instituție. Și are un aliat...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...