Portugalia şi România susţin aderarea la NATO a Finlandei şi Suediei

Premierii Portugaliei şi României, António Costa şi Nicolae Ciucă, au declarat, joi, că cele două ţări susţin aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord Atlantică.

Portugalia şi România susţin aderarea la NATO a Finlandei şi Suediei

„Am manifestat sprijinul pentru aderarea Finlandei şi Suediei. E o opţiune liberă a celor două state, două state care, cu siguranţă,contribuie la întătirea Alianţei Nord Atlantice. Este unul dintre aspectele importante ale înfrângerii suferite de Rusia, iar NATO s-a întârit odată cu cererea de aderare a Finlandei şi Suediei. Statele membre NATO au nevoie să aprobe această aderare. În spaţiul diplomatic se vor rezolva aceste probleme pentru a definitiva aderarea şi NATO va fi întârită prin această aderare”, a declarat Prim-ministrul Republicii Portugheze, António Costa.

Premierul Nicolae Ciucă a avut o poziţie similară.

„România şi-a manifestat sprijinul pentru politica uşilor deschise în cadrul Alianţei Nord Atlantice. Opţiunea de aderare Finlandei şi Suediei reprezintă un act de voinţă a fiecărei naţiuni în parte. În contextul actual în care Rusia a încălcat orice normă de drept internaţional, a încălcat prevederile Cartei Naţiunilor Unite, a recurs la agresiune armată împotriva unui stat suveran şi independent a determinat ca cele două ţări să decidă să devină membre ale unei alianţe care şi-a demonstrat caracterul defensiv şi-a demonstrat unitatea şi consistenţa în acţiune şi decizia de a face orice este posibil pentru apărarea fiecărui centimetru din teritoriul ţărilor membre ale NATO. România susţine aceste demersuri”, a precizat Ciucă.

Turcia a blocat lansarea de către NATO a negocierilor pentru admiterea Suediei şi Finlandei, afirmă oficiali din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut aliaţilor occidentali să înţeleagă preocupările Ankarei în materie de securitate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...