Povestea Castelului Cantacuzino din Bușteni. Când îl puteți vizita (VIDEO)

Povestea Castelului Cantacuzino din Bușteni este impresionată, dacă nu știați. Castelul, construit de Gheorghe Grigore Cantacuzino în 1911, se înalță maiestuos, chiar în fața Munților Bucegi.

Parcul castelului de 6 hectare vă invită la a zăbovi. Și este acum unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Valea Prahovei. Castelul, parcul de sculpturi și terasa, cu priveliștea lor uluitoare, atrag mii de vizitatori în fiecare an.

Castelul Cantacuzino, construit in stil neoromânesc, are o mare valoare arhitecturală, istorică, documentară și artistică. Castrelul fiind unic în România zilelor noastre. Clădirea mare de peste 3400 m² din gresie ușoară, care este decorată în interior cu marmură italiană, picturi și gresie, include o curte magnifică. Cu o privelişte minunată asupra Văii Prahovei şi cu vedere spre Crucea Caraiman, Castelul Cantacuzino din Buşteni se înalţă la poalele muntelui Zamora, în cartierul cu acelaşi nume al staţiunii. Adresa castelului? Bușteni, Str. Zamorei, nr.1, Prahova-Romania!

Cine a fost Cantacuzino

Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Legendele spun că locul ar fi bântuit de sufletele chinuite care au trecut prin sanatoriu…

Castelul a fost construit de Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913) descendentul unei familii nobiliare bizantine, atestate din 1094. El a fost om politic, primar al capitalei (1869-1870, 1913), ministru în mai multe guverne, prim ministru (1899-1900, 1904-1907) și Președinte al Partidului Conservator (1899-1907).

Castelul a fost construit între anii 1901 și 1908, pe locul unei case de vânătoare a familiei, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, în stil neoromânesc. Are forma unui patrulater, cu latura sudică deschisă. Castelul se întinde pe o suprafață de 3148 mp, iar curte și grădina pe 3,5 ha.
Domeniul, care cuprinde și 970 ha de pădure, oferă o priveliște incredibită asupra munților Bucegi, de pe terasa Castelului putând fi admirată întreaga stațiune montană Bușteni. Interioarele sunt frumos decorate, picturile membrilor familiei Cantacuzino sunt realizate pe piele de Cordoba. Ceramica este italiană, mozaicul românesc, completate de tavanele sculptate și pictate.

La Castelul Cantacuzino din Bușteni se pot face nunți!

Dacă nu știați, Castelul Cantacuzino din Bușteni este și locația perfectă pentru nunți! Fiind înconjurat de parc, ale cărui alei poartă pe orice invitat către grotă, cascade și frumoasele fântâni arteziene.

O nuntă la castel este visul multor domnișoare, iar Castelul Cantacuzino oferă peisaje desprinde din povești care vor fascina pe oricine îi trece pragul. Fie că optați pentru un eveniment în aer liber sau în restaurant, Castelul Cantacuzino pune la dispoziție servicii complete de la aranjamente florale, la scenă, amenajare cort și multe altele.

Grădina casteului poate găzdui evenimente de până la 300 de persoane. Începând din 2015, etajul superior al monumentului găzduiește Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, un spațiu unde au fost expuse atât lucrări grafice ale unor pictori precum Salvador Dali, Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, cât și pictură contemporană, unul dintre artiștii prezenți fiind Andrei Gamarț.

Expoziție Goya și Salvador Dali la Castelul Cantacuzino 

Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino din Buşteni găzduiește până la finele lunii februarie 2023 o expoziţie în care pot fi admirate peste 100 de lucrări de gravură şi litografii semnate de Francisco de Goya și Salvador Dali, aparţinând colecţiei private a avocatului George Şerban.

Concentrată în jurul faimoasei serii de 80 de gravuri intitulată „Los Caprichos”, realizată prima dată de Goya spre finalul secolului XVIII, fiind reluată, apoi, de Salvador Dali în secolul XX, expoziția prezintă satira celor doi artişti la adresa societăţii, valabilă până în zilele noastre.

Sunt afişate 32 dintre „Capriciile” lui Francisco de Goya şi 14 litografii originale din seria „Capriciilor” realizată de Dali, iar vizitatorii pot vedea seria completă „Tauromaquia”, ce prezintă luptele spaniole cu tauri în viziunea lui Goya, precum și o parte dintre gravurile din ciclul „Dezastrele războiului” realizate de Goya, care a fost martor la invazia napoleoniană în Spania şi la revoltele conaţionalilor săi.

Zile și Nopți

Când puteți vizita Castelul Cantacuzino din Bușteni

Expoziţia „Goya & Dali. Controversials” este deschisă publicului în perioada 4 noiembrie – 26 februarie 2023, biletele se achiziţionează direct de la intrarea castelului, iar accesul în galerie se face exclusiv în cadrul tururilor ghidate.

La modul general, pentru o experiență completă, domeniul Castelului Cantacuzino pune la dispoziția turiștilor un parc de aventură, cu un întreg traseu de tiroliene, cât și un restaurant cu specific franțuzesc.

Program de Vizitare: Luni – Vineri, Duminică: 10.00 – 18.00, Sâmbătă: 10.00 – 19.00;
Tarife Vizitare: Adult 40 lei, Pensionar, Student – 25 lei, Copil 6-12 ani – 10 lei, 13-18 ani – 16 lei
Contact: Tel : 0040-722-960-606/ 0733 501 575/ 0040-244-320-520. 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Valabilitatea cardurilor de energie, prelungita

Valabilitatea cardurilor de energie, prelungită. Până când pot fi folosite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii își pot plăti facturile din banii Guvernului pentru o perioadă mai lungă. Valabilitatea cardurilor...

Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până...

Guvernul adoptă azi o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul...