Povestea expulzării diplomatului rus din România. Părerea unui fost ministru de externe

În ultimele săptămâni, la nivel european a existat un val de expulzări de diplomați ruși acuzați de spionaj. Iată că și România tocmai a declarat persona non grata un diplomat rus.

Potrivit surselor guvernamentale citate de digi24.ro, diplomatul voia să spioneze pentru Moscova și să adune informaţii politice și militare. Este vorba despre adjunctul atașatului militar al ambasadei Moscovei la București, Alexei Grișaev, care era agent GRU și ar fi vrut, potrivit aceleiași surse, să recruteze cetăţeni români care să îl ajute să adune informațiile respective.

Aceste informații urmau să fie obținute din interiorul Guvernului și se refereau la politica externă a României, la armată şi sistemul de securitate energetică.

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, spune că nu este o situație foarte des întâlnită în practica diplomatică, dar se întâmplă. „O astfel de decizie luată de statul în care își desfășoară activitatea acești diplomați nu se motivează, se transmite pur și simplu, se comunică printr-o notă verbală, iar statul trimițător este obligat să-și retragă diplomatul de la post”, a explicat Cristian Diaconescu, luni seara, la Digi24.

La baza deciziei, Convenția de la Viena din 1961

Din câte am înțeles din sublinierile publice ale Ministerului Afacerilor Externe, la baza deciziei României a stat Convenția de la Viena din 1961, deci este vorba de acte sau fapte în afara mandatului diplomatic, în relația cu România, în ceea ce privește exercițiul mandatului diplomatic. Din această perspectivă, nu există în practica internațională măsuri care se iau în plan național ca argument politic. Nu pe baza unui consens politic se iau aceste măsuri.

Este vorba despre acte și fapte punctuale, care în mod normal ar trebui să fie sancționate de justiție, dar datorită privilegiilor de care se bucură orice diplomat, oriunde în lume, aceasta este măsura de retorsiune, măsura care se aplică în astfel de situații”, a mai explicat Cristian Diaconescu.

Trăim într-o lume complicată

Întrebat la ce reacție să ne așteptăm din partea Rusiei, Diaconescu a răspuns că „având în vedere practica anterioară, este posibil să nu existe niciun fel de reacție din partea Moscovei. Aici ține strict de analiza, de evaluarea suverană a statului rus. Sau este posibilă o măsură în oglindă, o măsură de retaliere: să expluzeze un diplomat român”.

Fostul ministru de externe a mai evidențiat că trăim într-o lume complicată și că „ce pot să vă spun că în Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană, între statele membre nu există astfel de subiecte în activitatea diplomatică a noastră și a partenerilor noștri. În afara NATO și a UE, sunt alte principii, alte valori și evident, alte garanții. Pot să mai apară – repet, foarte rar – astfel de situații, dar se întâmplă”.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...