Pravda: „Cine să mai riposteze în fața lui Putin?”

Le Monde titrează că “Emmanuel Macron dorește ca Europa să-și impună condițiile în fața Rusiei”. Ziarul menționează că, „la Strasbourg, Macron a spus că dorește să stabilească o ordine de securitate colectivă în Europa, subliniind însă totodată necesitatea unui dialog cu președintele rus, Vladimir Putin”.

Dar ce spune mass-media pro-Kremlin despre toate acestea? „Vladimir Putin nu are cu cine și nici de ce să se mai lupte cu Occidentul. El a ales cu multă pricepere momentul pentru o ‚nouă Ialtă’. Și apoi, cine să mai riposteze în fața lui Putin? Angela Merkel a plecat, Emmanuel Macron se luptă ca să fie reales, iar Boris Johnson e pe punctul de a-și părăsi funcția de premier din cauza scandalurilor care îl vizează”, notează ironic ziarul Pravda, potrivit Rador.

Un alt cotidian moscovit, Kommersant, îl citează pe Thomas Graham, fost șef-responsabil pentru Rusia în Consiliul de Securitate Națională al Statelor Unite, care opinează: „În vederea ajungerii la un acord, e navoie de niște oameni cu vederi largi. Prin anii ’70, aveam asemenea oameni. Și erau niște oameni despre care n-ai fi crezut că ar fi capabili de așa ceva. Sper ca acesta să fie cazul și acum. Atât la Moscova, cât și la Washington, liderii trebuie să se aplece nu doar asupra crizei imediate, ci să gândească în perspectivă”, mai spune Graham.

Tot cu Rusia „în rol principal”

În altă ordine de idei, dar tot cu Rusia „în rol principal”, iar o serie de publicații străine au urmărit și alte ultime evenimente. Iată titlul ilustrativ al unui articol din The New York Times: „Rusia și Iranul dau dovadă de unitate… împotriva Statelor Unite”. NYT mai adaugă că „la Kremlin, președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi, într-o perioadă când ambele țări sunt la cuțite cu Washingtonul”.

Și, în sfârșit, tuturor acestor evenimente li se adaugă un altul, cel puțin la fel de interesant, anunțat de cotidianul The Times of Israel: „Astăzi (vineri), China, Rusia și Iranul organizează niște manevre navale comune în nordul Oceanului Indian”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...