Precizări: Ce spune Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare despre nivelul radiațiilor din România

Publicat: 02 oct. 2022, 00:03, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Precizări: Ce spune Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare despre nivelul radiațiilor din România
Sursa foto: Pixabay.com

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare precizează că măsurătorile efectuate în România confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii.

Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăşiri peste valorile normale. Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate în România confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii. (…).

Precizările sunt făcute în contextul în care, în perimetrul din jurul Centralei Nuclearoelectrice de la Zaporojie a fost activată accidental o mină, producând o avarie a unui transformator electric, fapt ce a condus la degajarea unui nor de fum. Conform procedurilor, la faţa locului a sosit un echipaj de pompieri, care a consemnat absenţa pericolului”, subliniază CNCAN.

Evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice

În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei”, adaugă experții.