Pregătiri pentru Anul Jubiliar: Restaurarea celebrului baldachin din Bazilica San Pietro

Publicat: 19 ian. 2024, 22:05, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Pregătiri pentru Anul Jubiliar: Restaurarea celebrului baldachin din Bazilica San Pietro
foto: St. Peter's Basilica Tickets

Vaticanul a anunțat că renumitul baldachin de deasupra altarului principal al Bazilicii San Pietro va fi supus unei restaurări majore.

În anul 1624, papa Urban al VIII-lea, l-a însărcinat pe Bernini să proiecteze și să construiască baldachinul de deasupra Altarului papal, situate deasupra mormântului Sfântului Apostol Petru. Baldachinul are o înălțime de 92 de metri, este format din coloane de bronz răsucite și cântărește în total aproape 70 de tone.  Bernini a finalizat această capodoperă în nouă ani.

După ce a vizitat Bazilica San Pietro în 1873, romancierul Henry James a descris întâlnirea sa cu baldachinul: „Nu trebuie decât să te plimbi și să te plimbi și să privești și să privești; să privești gloriosul baldachin ridicându-și arhitectura de bronz, contorsionările sale colosale brodate, ca un templu în templu, și să te simți pe tine însuți, în partea de jos a arborelui abisal al cupolei, cum te diminuezi până la un punct care se târăște”, citat de Catholica.ro.

2025, Anul Jubiliar

Această restaurare este unul dintre numeroasele proiecte de la  Roma  care se pregătește de Anul Jubiliar 2025 al Bisericii.

Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a declarat că Orașul Etern va deveni „un șantier în aer liber” în 2024, cu 1.400 de proiecte de construcție planificate în oraș înainte de jubileu, potrivit Rai News din Italia. Deja se construiește o nouă pasarelă largă, exclusiv pentru pietoni, de la Castelul Sant’Angelo până la drumul care duce spre Piața San Pietro, via della Conciliazione, cu un tunel pentru mașini pe dedesubt, un proiect care se așteaptă să coste aproximativ 77 de milioane de dolari. Anul jubiliar va începe oficial cu deschiderea de către Papă a Porții Sfinte a Bazilicii San Pietro, în decembrie 2024, mai transmite Catholica.ro.

Cardinalul Mauro Gambetti, arhipreotul Bazilicii San Pietro, a dat asigurări că liturghiile papale vor putea avea loc în continuare în Bazilică în mijlocul lucrărilor de restaurare.