Pregătiri pentru tradiționalul Festival Naţional al Lavandei din Bulgaria

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Naţional al Lavandei se va desfăşura, pe 26 şi 27 iunie, în localitatea Sredno Gradişte din Bulgaria. Acest sat reprezintă o gazdă tradiţională a sărbătorii.

Aici, la poalele Munţilor Sredna Gora, au fost create unele dintre primele plantaţii experimentale de lavandă din Bulgaria. „Scopul festivalului este de a arăta respect pentru tradiţie şi de a celebra poziţia binemeritată a Bulgariei ca lider mondial în producţia de ulei de lavandă, timp de aproape 10 ani”, a declarat directorul festivalului, Nina Ghirghinova, potrivit bnr.bg și Radio România Actualități.

Bulgaria exportă anual aproximativ 200 de tone de ulei de lavandă de înaltă calitate. Franţa se află pe locul al doilea, cu circa 40-50 de tone. În Bulgaria, există deja peste 13.600 de hectare plantate cu lavandă.

Festivalul este dedicat producătorilor, celor care prelucrează lavanda

„Dorim să promovăm lavanda ca simbol naţional al ţării noastre, la fel cum este celebrul trandafir Rosa Damascena. Festivalul este dedicat producătorilor, celor care prelucrează lavanda, precum şi tuturor iubitorilor acestei plante parfumate”, a adăugat Ghirghinova.
Sărbătoarea debutează în oraşul Cirpan cu un bazar de lavandă, un atelier pentru copii, un concert şi o expoziție foto, după care evenimentul se mută în satul Sredno Grădişte. În piaţa din localitate, va fi prezentată expoziţia fotografică „Impresii cu parfum de lavandă”.

Primăria va găzdui expoziţia culinară tradiţională, la care gazdele locale vor concura la prepararea mâncărurilor şi băuturilor cu adaos de lavandă. De asemenea, produse deosebite, suveniruri şi obiecte cu lavandă aplicată, realizate de artişti locali, vor fi oferite în cadrul unui bazar al lavandei.
Cei mai curajoşi şi mai ambiţioşi participanți vor concura la concursul „Regele şi Regina Lavandei”.

Nu în ultimul rând, organizatorii Festivalului Naţional al Lavandei oferă un tur al celei mai moderne distilerii de uleiuri de lavandă din satul Sredno Gradişte, unde vizitatorii vor observa procesul de prelucrare a plantei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole